Klaus Iohannis: ”NATO a aprobat grupul de luptă în România. Suntem în siguranţă”

Mariana Butnariu (gds.ro)

Președintele Klaus Iohannis salută decizia NATO de a aproba poziționarea pe teritoriul României a unui grup de luptă multinațional.

„Avem o veste foarte bună, probabil ați aflat. Deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, am sperat să se realizeze repede și s-a realizat. Este acel grup de lucru pentru care Franța va fi națiune cadru. Urmează discuții să vedem cine mai participă. Sunt foarte bucuros că s-a decis deja”, a declarat Iohannis înainte de summitul NATO de la Bruxelles.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat miercuri în avanpremiera summit-ului NATO, că alianța nord-atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Grupurile de luptă ale NATO sunt compuse din circa 1.000 de militari și au rolul de a ajuta statele-gazdă să își pregătească defensiva.
„Voi insista în continuare că flancul estic al NATO trebuie să fie consolidat mai bine. Noi avem tot felul de formate. Trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea, agresorul e Rusia, și e nevoie în continuare de consolidarea apărării pe flancul estic. Acestea sunt temele pe care le voi aborda astăzi. Întărirea flancului estic înseamnă o prezență permanentă, dar și prezență rotațională”, a spus Iohannis.

Securitatea începe de acasă

Securitatea începe de acasă, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, la Bruxelles, care a reiterat că a decis în ședința CSAT să crească bugetul apărării de la 2% la 2,5% din PIB.

„Securitatea începe de acasă. Am decis la CSAT să creștem apărarea de la 2% la 2,5% din PIB. La ministerul Apărării și Armată se lucrează la un plan îmbunătăți de dotare. Ne dorim să avem aliații la noi, dar și apărarea noastră solidă”, a spus Klaus Iohannis.

Niciun român nu trebuie să se teamă

Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel la calm, subliniind că niciun român nu trebuie să se teamă. „Suntem parte din cea mai importantă alianță care a existat vreodată”, a precizat președintele.

„Aș mai face o remarcă importantă: Românii sunt îngrijorații de această situație. Vreau să vă spun foarte clar: niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai importantă alianță care a existat vreodată. Militarii noștri sunt bine pregătiți, România nu este în pericol, românii sunt în siguranță”, a declarat Iohannis.

Întrebat ce poate face România pentru menținerea regională a păcii, Klaus Iohannis a spus: „Forța de menținere a păcii nu a fost agreată în NATO. România participă la formate aliate în regiune, dacă ne amintim că din 2017 un batalion românesc participă la grupul de luptă din Polonia și invers. Vom fi în continuare tot mai prezenți unde va fi nevoie de noi”.

Klaus Iohannis a mai spus că România are nevoie de apărare antirachete, echipament foarte modern. „Lucrurile nu mai sunt așa simple, cu un avion și un tanc nu mai poți câștiga mare lucru”, a punctat președintele.

„Dacă urmărim războiul din Ucraina vedem că este nevoie de armament foarte modern, avem nevoie cu siguranţă de apărarea antirachetă şi altele similare. Lucrurile nu mai sunt aşa de simple, cu un camion şi un tanc nu se mai poate câştiga mare lucru în ziua de astăzi. Este nevoie de armament modern, sofisticat, care, evident, este şi destul de scump”, a afirmat şeful statului, înainte de summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles.

Klaus Iohannis și Joe Biden, la summitul NATO

George Lupu (b1tv.ro)

Președintele Klaus Iohannis a fost surprins joi în compania președintelui SUA, Joe Biden, în marja Summitului NATO de la Bruxelles.

Liderii Alianței participă joi la summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles, unde se discută răspunsul alianței nord-atlantice la invazia rusă în Ucraina. La summit participă și președintele SUA, Joe Biden.

Președintele Joe Biden a ajuns miercuri seara la Bruxelles, acolo unde va participa la summiturile NATO, G-7 și la reuniunea șefilor de stat ai țărilor din Uniunea Europeană.

Air Force One a aterizat pe aeroportul din Bruxelles la 21:03. ora locală după un zbor de aproximativ șapte ore de la Washington, scrie CNN. 

Biden a fost întâmpinat la aeroport de premierul Belgiei. El începe discuții intensive cu NATO, G7 și Uniunea Europeană joi. În urma discuțiilor, șeful SUA și liderii europeni ar urma să stabilească și o serie de noi sancțiuni pentru Rusia și țările care au ajutat Federația Rusă la invazia în Ucraina.

SUA pregătește noi sancțiuni pentru Rusia

Consilierul pentru Securitate Națională al SUA, Jake Sullivan, a vorbit, în linii mari, despre sancțiunile pe care SUA și partenerii occidentali ar urma să le aplice Rusiei, dar şi țărilor care decid să ajute Rusia în conflictul din Ucraina, informează CNN.

Noul pachet de sancțiuni ar urma să fie discutat la Bruxelles, alături de liderii europeni, în timpul vizitei președintelui american Joe Biden în Europa.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW