Klaus Iohannis se va afla la Londra, în perioada 3-4 decembrie, unde va participa la summitul NATO. Cu această ocazie, președintele va avea ocazia să aibă și o întâlnire cu liderul american Donald Trump, potrivit b1.ro.
Într-un material despre programul lui Donald Trump la Londra, agenția Reuters arată că acesta va avea un dineu de lucru cu liderii ce reprezintă Estonia, Grecia, Letonia, Polonia, România, Lituania și Bulgaria, cât și cu cei ai țării gazde, Marea Britanie.
De asemenea, liderul de la Casa Albă va avea întâlniri separate cu cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Oficialii americani numesc acest summit drept unul al celebării eforturilor americane care au dus la majorări a contribuției pentru apărare în mare parte din statele membre NATO. Reamintim că România îndeplinește condiția din 2% din PIB pentru Apărare din 2017, lucru apreciat de partea americană în repetate ocazii.
Reuniunea are loc în contextul împlinirii a 70 de ani de la fondarea Alianței Nord-Atlantice. Alături de momentele cu caracter ceremonial, programul va include o sesiune de lucru, în cadrul căreia liderii aliați vor discuta prioritățile NATO în actualul context internațional de securitate și deciziile necesare în vederea continuării procesului de adaptare a Alianței.
Cu această ocazie, liderii aliați vor analiza stadiul de implementare a măsurilor pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, precum și a celor legate de rolul Alianței în proiectarea stabilității și acordarea de sprijin statelor partenere. În același timp, șefii de stat și de guvern din statele membre aliate vor adopta decizii privind modernizarea NATO și creșterea rolului său în combaterea actualelor amenințări și provocări la adresa securității euro-atlantice.
În cadrul dezbaterilor, Klaus Iohannis va evidenția contribuțiile României în cadrul NATO, precum și importanța fundamentală a unității și solidarității aliate și va expune evaluările naționale cu privire la evoluțiile de securitate la nivel regional și global subliniind, în acest context, necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre.