Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, va fi audiată, marţi, în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) din Parlamentul European, pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, potrivit unui comunicat de presă transmis de comisia LIBE.
Audierea din PE a celor trei candidaţi selecţionaţi (în ordine alfabetică), Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania, va începe de la ora 16:30 (ora României), notează Agerpres. Fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două treimi din timpul alocat vor fi pentru întrebări şi răspunsuri.
Amintim că fostul procuror-şef al DNA era pe primul loc în clasamentul realizat de comitetul independent de selecție pentru viitorul Parchet European (2020), fiind urmată de șeful Parchetului din Reims, Jean-François Bohnert, şi de Andres Ritter din Germania.
Apoi, în COREPER, reuniunea ambasadorilor statelor UE la Bruxelles, fiecare ambasador a acordat un sistem de puncte celor trei candidaţi pentru Parchetul European. Ambasadorul României i-a acordat punctaj minim Laurei Codruţa Kövesi, iar procurorului francez – punctaj maxim. La final, Laura Codruţa Kövesi a ieşit pe locul doi (29 de voturi), la egalitate cu procurorul german, dar la mare distanţă de procurorul francez (50 de voturi).
Aşadar, Kövesi mai poate ajunge în fruntea Parchetului European doar dacă se clasează pe primul loc la votul din Comisia LIBE a Parlamentului European.
Procedura de selecție
După audierea celor trei candidaţi, cele două comisii vor vota separat pe cine desemnează. Un singur nume va fi transmis Conferinței președinților Parlamentului. Apoi, un delegat al PE va negocia cu ambasadorii aleși să reprezinte cele 22 de state membre, înainte de a-și exprima numele în plenul Parlamentului. 751 de membri ai Parlamentului vor lua apoi un vot final (secret), care va trebui să respecte pragul majorității absolute de 376 de membri, informează neweurope.eu.
Dragnea, întâlnire ,,întâmplătoare’’ cu Claude Moraes
Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit, luni, în Camera Deputaţilor cu preşedintele comisiei LIBE, Claude Moraes, procurorul care ar urma s-o audieze pe Laura Codruţa Kövesi. Este important de precizat că întâlnirea dintre cei doi a avut loc cu o zi înainte de audierea fostei şefe a DNA pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Potrivit lui Dragnea, întâlnirea a fost una întâmplătoare şi a durat două minute.
,,Ne-am întâlnit pe hol. Este foarte important să facem precizarea asta şi să nu mai apară fake news şi informaţii că m-am întâlnit în birou cu domnul Moraes şi cu doamna prim-ministru. Ne-am întâlnit pur şi simplu pe hol şi am discutat două minute”, a declarat liderul social-democraţilor, citat de Adevărul. De asemenea, acesta a ţinut să le precizeze jurnaliştilor că nu a discutat cu Moraes despre Laura Codruţa Kövesi: ,,Nu. În două minute… Nu aveam de ce”.
Rolul Parchetului European
Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
De asemenea, institutia va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR.
In ceea ce priveste organizarea interna, Parchetul UE va avea o structură pe două niveluri:
un procuror-șef european, responsabil cu gestionarea EPPO și organizarea activității acestuia;
un colegiu al procurorilor, responsabil de luarea deciziilor privind chestiuni strategice, potrivit consilium.europa.eu.
Parchetul UE ar trebui să își preia atribuțiile până la finalul anului 2020, dat fiind faptul că se preconizează că etapa de instituire va dura doi până la trei ani.