Kristalina Georgieva (Bulgaria) a fost desemnată candidată europeană la conducerea FMI

După o zi de îndelungi dezbateri, experta bulgară în Finanțe Kristalina Georgieva, actualmente director executiv al Băncii Mondiale, a fost desemnată vineri seară candidata UE la postul de director general al FMI lăsat vacant de Christine Lagarde. În competiția finală rămăseseră doar doi candidați, doamna Georgieva și olandezul Jeroen Dijsselbloem, restul candidaților aflați inițial pe lista supusă dezbaterilor retrăgându-se din competiție.

Încă din al doilea tur de scrutin, Kristalina Georgieva a obținut votul a 56% din țările UE, reprezentând 57% din populația Uniunii. Fiind în inferioritate de voturi, Dijsselbloem și-a recunoscut înfrângerea și a felicitat-o pe economista bulgară pentru voturile obținute. Surse din Washington apropiate FMI spun că doamna Georgieva are mari șanse să obțină postul de director general al FMI, având și sprijinul președintelui Băncii Mondiale, americanul David Malpass, care într-o declarație citată de France Presse își exprimă convingerea că Georgieva „va aduce o conducere puternică şi cunoştinţe aprofundate despre ţări”. «Domnia sa are toate competențele, experiența și credibilitatea internațională pentru a prelua funcția deținută anterior de Christine Lagarde și de a conduce cu talent FMI», a declarat la rândul său Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, desemnat de Bruxelles să desfășoare discuțiile pentru stabilirea candidatului UE la postul de director general al FMI.

Georgieva, în vârstă de 65 de ani, este un politician de centru-dreapta. Apreciată pentru abordarea sa directă, domnia sa şi-a construit cariera prin forţe proprii, urcând până în vârful ierarhiei Băncii Mondiale, unde, în 2017, a ajuns să ocupe postul de director executiv, după o experienţă de aproape 7 ani la Bruxelles, unde a ocupat posturile de comisar pentru Cooperare internaţională şi dezvoltare, respectiv Buget şi Resurse umane. În cadrul Băncii Mondiale, Georgieva s-a făcut remarcată prin susţinerea egalităţii de gen şi combaterea efectelor schimbărilor climatice.

O problemă: vârsta Kristalinei Georgieva

Singurul impediment în calea doamnei Georgieva ar fi vârsta sa, 66 de ani, depășind limita de 65 de ani, stabilită pentru accesul în funcția de director general al FMI. Va trebui, în consecință, ca celelalte state membre ale Fondului să accepte o excepție pentru doamna Georgieva ceea ce, spun unele surse, ar fi ușor de obținut dacă are sprijinul american și al Uniunii Europene. S-a aflat că Steven Mnuchin, ministrul american de Finanțe, și-ar fi dat deja acordul la modificarea regulilor privind vârsta de acces la conducerea Fondului. Dacă Georgieva obține postul de lider la FMI, va trebui procedat la modificarea statutului Fondului privind limita de vârstă, amendament ce trebuie apoi supus votului miniștrilor de Finanțe ai țărilor FMI. Per total, procedura respectivă ar putea fi încheiată în septembrie. Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor pentru postul de director general al FMI este 6 septembrie, iar selecţia finală din lista tuturor candidaților proveniți de la țările membre ale FMI urmează să se încheie la 4 octombrie.


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW