Kristalina Georgieva (de origine bulgară) rămâne director general al FMI, funcție primită în octombrie 2019, după ce a primit susținerea Consiliului de administrație al Fondului. Așa cum se știe, poziția sa a fost pusă sub semnul întrebării după ce la mijlocul lunii septembrie, în urma unei anchete a cabinetului de avocatură american WilmerHale, cerută de comitetul de etică al Băncii Mondiale, a fost suspectată de favorizare a Chinei în perioada în care a deținut funcția de director general al Băncii respective. O acuzație pe care ea a respins-o, inclusiv în cadrul audierilor de la instituțiile FMI. Reamintim că dnei Georgieva i s-a reproșat că în 2017, când se afla la conducerea Băncii Mondiale, ar fi exercitat presiuni pentru ca, prin manipularea unor date, China să ocupe o poziție cu impact atractiv în domeniul afacerilor în raportul ”Doing Business 2018”.
”Consiliul de administrație al FMI”, se spune într-un comunicat dat publicității luni seară, ”a estimat că informațiile prezentate în cursul audierii dnei Georgieva nu au demonstrat în manieră concluzivă că a jucat un rol neadecvat în privința raportului Doing Business 2018, atunci când domnia sa îndeplinea funcția de director general al Băncii Mondiale”. După examinarea ansamblului elementelor, dovezilor prezentate, continuă comunicatul FMI, conducerea instituției ”își reafirmă deplina încredere în conducerea și capacitatea dnei director general de a continua să se achite eficient de funcțiunile sale”.
Suspiciuni continuă să existe. Reticențe ale Statelor Unite
Consiliul de administrație al FMI prevede totuși să revină în viitor ”pentru a examina eventuale măsuri suplimentare vizând garantarea solidității” instituției. De la mijlocul lunii septembrie au fost organizate opt reuniuni pentru examinarea dosarului privind Fondul și a asculta explicațiile dnei Georgieva. S-a aflat că suspiciunile la adresa dnei Georgieva i-au divizat profund pe cei 24 membri ai Consiliului de administrație al FMI. Dacă Franța, Regatul Unit și majoritatea Europei s-au pronunțat în sprijinul dnei Georgieva, Statele Unite s-au arătat mai reticente față de reînnoirea încrederii în domnia sa. Situația este însă clară în urma deciziilor de la Bretton Woods, la crearea celor două instituții financiare: FMI, tradițional, este condus de un european, iar Banca Mondială este în mâna americanilor, actualmente condusă de David Malpass. Deși dna Georgieva și-a salvat postul de director general al FMI, Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a abordat-o telefonic pentru a-i spune că ”dacă raportul Băncii Mondiale a dat naștere unor preocupări legitime, în absența unor dovezi directe suplimentare, nu a existat o bază pentru schimbarea conducerii FMI” . Dna Janet Yellen a mai adăugat că Trezoreria americană avertizează că va fi cu ochii pe activitatea Fondului, evaluând ”orice fapt nou”.
Lasati fata in pace, ca e masoama de mana a 7-a de-a noastra, are misiunea ei de indeplinit