Două treimi din cetățenii UE consideră corupția guvernamentală drept o problemă în țările lor


O anchetă efectuată de Transparency International, o organizație neguvernamentală germană al cărei obiectiv este lupta împotriva corupției în instituțiile publice și guvernamentale, ale cărei rezultate au devenit publice marți, 15 iunie, ajunge la concluzii extrem de preocupante: aproape două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene consideră corupția guvernamentală o problemă de mare actualitate în țările lor; o treime dintre europeni constată o creștere a corupţiei în general în țările lor; 50% constată că „relațiile și cadourile sunt în mod curent utilizate de către întreprinderi pentru a obține contracte”.
Potrivit Transparency Internațional,”această situație este agravată de percepția larg răspândită că astfel de fapte nu sunt pedepsite și doar 21% dintre persoanele intervievate au estimat că funcționarii sunt totuși pasibili de sancțiuni pentru acte de corupție”. În Franța, 29% din persoanele chestionate cred că, în ultimele 12 luni, corupția a crescut în țara lor. Raportul anchetei mai sus menționate consideră că indiferent de genul de corupție constatat, este pusă în discuție imaginea Uniunii Europene .

Pandemia a alimentat corupția

50% din persoanele intervievate au spus că relațiile și cadourile sunt utilizate în mod curent de către întreprinderi în vederea obținerii de contracte guvernamentale rentabile. Atunci când relațiile între decidenții politici și lumea afacerilor nu sunt clare, există riscul ca politicile și reglementările să fie elaborate în favoarea intereselor private restrânse și nu ca bun comun, mai constată Transparency International. Acest fenomen este resimțit în special în serviciile de sănătate în actuala perioadă de pandemie de Covid-19. „Chiar dacă instituțiile fac eforturi rapide împotriva virusului și pentru mobilizarea unor importante sume de bani pentru a face față consecințelor ei”, spune ONG-ul menționat, „fără solide mecanisme de transparență, responsabilitate și control, situațiile de urgență de acest tip pot constitui un teren fertil pentru corupție”. În cadrul anchetei, 40% din europeni consideră că guvernele lor au gestionat pandemia în mod transparent și responsabil. Dar 6% dinre persoanele chestionate au plătit un cadou pentru a beneficia de servicii de sănătate și 29% au apelat, în același scop, la relații personale. Raportul anual al Transparency International se referă la 27 state membre ale Uniunii Europene și au fost chestionate 40.000 de persoane, în lunile octombrie-decembrie 2020.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. „Două treimi din cetățenii UE consideră corupția guvernamentală drept o problemă în țările lor”. Si … cari-i problema ; ori nu stiati ca omu’ este frate bun cu porcu’ … in protent de 99% ?

  2. Cat de cirupt poti sa hii ca politisian incat sa iei spaqa asa grasa pentru a fi eutanasiat prin injectare tu, familia ta si intrequl tau neam ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW