Recesiunea, a anunțat într-o declarație făcută la 1 ianuarie Kristalina Georgieva, va afecta în anul 2023 o țară din trei de pe planetă, adică o treime din economia mondială și jumătate din economiile Uniunii Europene. Această nefericită previziune făcută publică la început de an nu este însă o surpriză. De circa șase luni, economiștii promit pentru anul 2023 vești și mai grave. Banca Mondială prognozează o creștere economică la nivelul planetei nu mai mult de 2%. Cauzele acestei contracții sunt bine cunoscute: mai întâi, războiul din Ucraina. Presiunea asupra aprovizionării și, deci, prețul energiei ar putea înregistra creșteri, îndeosebi în Europa; O țară europeană din două va cunoaște în 2023 recesiunea, mai avertizează Fondul Monetar Internațional; Altă cauză majoră este inflația, în continuare mult prea ridicată. Ea împinge băncile centrale să mărească dobânzile pentru a influența creșterea prețurilor… Or, când ”chiria” banilor crește, sunt descurajate investițiile și consumul, iar rata de creștere patinează; în fine, politica anti-Covid a Chinei a paralizat activitățile în anul 2022.
Este recesiunea inevitabilă?
Nu neapărat în cazul Statelor Unite, spun experții de la FMI. În lunile de vară anul acesta, Janet Yellen, ministrul american de Finanțe, făcea previziuni mai puțin îngrijorătoare, ea având, desigur, rolul de a da garanții consumatorilor americani. Și avea argumente. Prima economie mondială este cea mai bine înarmată pentru a evita încetinirea creșterii economice.
Întrebarea care se pune în acest moment este care sunt semnalele din actualitatea economică ce anunță totuși recesiune? Experți ai FMI și americani răspund: Industria de lux, sectorul cel mai impermeabil la crize deoarece el se adresează ultra-bogaților, așteaptă o erodare a cererii în 2023 și este un semnal cert al încetinirii creșterii economice. Alt semnal: întreprinderile americane privilegiază angajarea de forță de muncă temporară de teama recesiunii. Piața americană a imobiliarelor are tendința de scădere și familiile amână achizițiile de automobile și electromenajere. Există însă în America și indicatori ce ne pot face mai optimiști. În ultimele cinci luni, în Statele Unite a descrescut inflația și această tendință va continua și în 2023. China a renunțat la ”politica zero-Covid”, riscând să grăbească apariția unei crize sanitare, dar poate declanșa o relansare economică mai rapidă. În fine, inflația din 2022 a fost severă, devorând puterea de cumpărare a familiilor, inclusiv la bogați.