Brexit: a început schimbul de replici dure între Londra și Bruxelles. Regatul Unit respinge alinierea, în viitor, la regulile europene

Deși toată lumea se așteaptă la începerea rapidă și temeinică – dat fiind termenul scurt la dispoziție – a negocierilor privind relațiile viitoare ale Regatului Unit cu Uniunea Europeană după perioada de tranziție ce se încheie la 31 ianuarie 2020, Londra a început să lanseze mesaje deloc încurajatoare.

Însuși David Frost, negociatorul britanic, într-un discurs ținut la Bruxelles, a criticat „ferm” ideea ca, în viitor, Londra să respecte regulile europene. Domnia sa a promis un gen de relații comerciale guvernat de un acord de liber-schimb clasic.

„Nu, Londra nu dorește untul și banii pe unt”. David Frost, negociatorul-șef britanic al acordului de plecare din UE, a fost clar și categoric luni seară, într-un discurs pronunțat la Bruxelles. În această intervenție, prima privind modul în care Londra concepe construirea relațiilor cu Uniunea Europeană, David Frost a cerut ca Regatul Unit să fie tratat la fel cum sunt tratați ceilalți parteneri comerciali ai UE: fără a fi obligat să se supună regulilor UE: fără supunere la regulile europene, deci un acces larg pe piața europeană, pe baza unui acord de liber-schimb așa cum UE a semnat cu alte state (Canada, Coreea de Sud)

Independenţă

Londra a transmis, deci, un mesaj foarte clar: nu se pune problema acceptării „alinierii dinamice”, așa cum așteaptă europenii. Ori, „cei 27” consideră necesar, pentru a acorda Regatului Unit un acces fără piedici pe piața unică, angajamente foarte ferme în materie de subvenții, de drept social sau privind respectarea normelor ecologice. David Frost a avertizat că „este central pentru noi să avem posibilitatea de a ne determina legile ce ne convin – să revendicăm dreptul pe care îl are oricare țară nemembră a UE”.

Relații între egali”

Corespondentul permanent la Bruxelles al ziarului „Les Echos” reaminteşte că, până acum, autoritățile britanice au invocat un alt argument pentru a respinge ideea alinierii dinamice la regulile europene: presupunerea că standardele britanice vor fi deseori superioare celor din UE, ceea ce i-ar face pe europeni să le fie frică de dumping. În noul context, europenii nu pot fi convinși, ei fiind deciși să obțină din partea Londrei angajamente juridice ferme. De data aceasta, Londra insistă asupra unui alt punct: cerând o aliniere reglementară dinamică, europenii ar fi pur și simplu pe punctul de a impune Regatului Unit un tratatment nejust. Londra spune că de acum înainte este vorba de construirea „unor relații între egali”, similare celor prevăzute în acordurile de liber-schimb clasice. Ceea ce va implica, în mod necesar, o mai redusă fluiditate a schimburilor între UE și Regatul Unit, în comparație cu situația actuală.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW