2 C
București
marți, 26 ianuarie

Kristalina Georgieva (FMI) susține necesitatea restructurării rapide a datoriei țărilor lumii

Într-o declarație exclusivă pentru Radio France Internationale în ajunul summitului G20, organizat în acest weekend în Arabia Saudită, directoarea Fondului Mondial Internațional, dna Kristalina Georgieva, cere țărilor membre ale grupului menționat să acționeze împreună pentru depășirea celei mai grave crize cunoscute în lume de la Marea Depresiune, provocată de actuala pandemie de Covid-19. Sugrumate de datorii, a subliniat dna Georgieva, unele țări sărace așteaptă o ușurare a condițiilor de returnare sau chiar anularea datoriilor lor.

Directoarea FMI invită înainte de toate statele membre ale G20 să nu se bucure prea repede de perspectiva vaccinurilor anti-Covid anunțate de mai multe țări, între care și Statele Unite. Căci, subliniază dna Georgieva, “dacă avem știri bune de pe frontul vaccinurilor, dată fiind extinderea în aceste momente a pandemiei, ceea ce noi credem a avea o relansare economică este în fapt o stagnare… Drumul se anunță dificil, nesigur, fiind posibile reculuri, în special pentru membrii noștri (ai FMI – n.n.) cei mai săraci”, a adăugat domnia sa.

Accesul la vaccinul anti-Covid impune solidaritate

Ceea ce este sigur, subliniază Kristalina Georgieva, este faptul că perspectiva dezvoltării unui vaccin anti-Covid nu este suficientă din moment ce nu toate țările pot avea acces la el. Este necesară, în consecință, o solidaritate și salută eforturile instituțiilor europene pentru mobilizarea unui cadru financiar comun pentru ca vaccinul să poată ajunge în țările sărace. Dar, avertizează dna Georgieva, calculele FMI arată că dacă la vaccin are acces întreaga lume, economia mondială ar trebui să suporte… 9.000 miliarde dolari. În aceste condiții, eforturile financiare ale statelor sunt enorme. Economiile avansate, informează dna Georgieva, au alocat 20% din PIB pentru măsuri de susținere, economiile emergente până la 7-8% din PIB dar cele sărace doar 2%, iar în aceste ultime economii există riscul pierderii a unor decenii de progres în dezvoltare și de luptă contra sărăciei. FMI, informează domnia sa, a studiat toate instrumentele disponibile pentru a răspunde nevoilor membrilor FMI, în funcție de capacitățile financiare de care dispune, dar consideră necesar ca miniștrii de Finanţe ai țărilor G20 să elaboreze un nou cadru comun pentru restructurarea datoriilor țărilor aflate în mari dificultăți, implicând și sectorul privat. Dat fiind actualul context mondial, trebue acționat rapid în această direcție, procedând la evaluarea situațiilor caz cu caz pentru a aduce datoriile la un nivel viabil, a insistat dna director general al FMI.


Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17624883

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW