Începând de miercuri, 22 februarie, comunitatea internațională s-a reunit la Națiunile Unite pentru a dezbate și vota o rezoluție prezentată de Adunarea generală în sprijinul Kievului. Este vorba de un text în care este reafirmat atașamentul la integritatea teritorială a Ucrainei, cere retragerea imediată a forțelor armate ruse și cere încetarea ostilităților.
Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, a denunțat în luarea sa de cuvânt ”afrontul adus conștiinței noastre colective” prin invadarea de către Rusia a Ucrainei. Guterres a chemat întreaga comunitate internațională să răspundă la apelul la ajutor al Kievului. ”Prima aniversare a invadării Ucrainei reprezintă un sumbru jalon pentru poporul ucrainean și pentru comunitatea internațională… Această invazie reprezintă un afront la adresa conștiinței colective”, a spus, textual, Antonio Guterres, după care a adăugat: ”Posibilele consecințe ale escaladării conflictului sunt un pericol clar și el este deja aici”… prin amenințările la recurgerea la arma nucleară și activitățile militare ”iresponsabile” în jurul centralelor nucleare. Joi seară este așteptată adoptarea unei rezoluții care ”subliniază necesitatea de a se ajunge în cel mai scurt timp la o pace globală, justă și durabilă în Ucraina, în conformitate cu principiile Cartei ONU”.
Dmitro Kuleba: ”Un moment decisiv” în războiul din Ucraina
”Mă adresez dumneavoastră pentru a vă spune că ne aflăm într-un moment decisiv, pentru a arăta sprijinul, unitatea și solidaritatea”, a lansat șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, de la tribuna ONU.”Niciodată în istoria recentă linia între bine și rău nu a fost atât de clară. O țară vrea pur și simplu să supraviețuiască, cealaltă vrea să ucidă și să distrugă”, a subliniat înaltul oficial ucrainean. ”Știu, a mai spus el, că unele națiuni insistă asupra faptului că dacă trimiteți arme Ucrainei alimentați războiul. De asemenea, unele țări precum Coreea de Nord sau Iranul, ajută Rusia cu arme și proclamă că au acest drept deoarece alții ajută Ucraina. Dar aceasta este ipocrizie, a răspuns Dmitro Kuleba. Ucraina își exercită dreptul la autoapărare, înscris în Carta ONU. Când dumneavoastră trimiteți arme în Ucraina, o ajutați să apere Carta ONU. Rusia a încălcat Carta, devenind agresor”. ”Este foarte simplu, a conchis Ministrul ucrainean de externe. În conflict nu sunt două părți egale: există o victimă a agresiunii criminale internaționale și o țară care a comis crimă de agresiune și în luarea deciziilor sale, fiecare țară ar trebui să se ghideze după această situație”.