1 C
București
marți, 26 ianuarie

La Paris și în alte orașe din Franța: din nou manifestații de diverse culori politice, marcate de incidente cu forțele de ordine

Al 45-lea episod al mișcării «Vestele galbene» a coincis cu manifestația prilejuită de Zilele patrimoniului, cu uriașul marș în apărarea față de efectele schimbărilor de climă și cu o acțiune împotriva reformei sistemului de pensii. Bilanțul: 164 persoane interpelate, din care 111 au fost plasate în stare de arest. Alte 395 de persoane au fost amendate în zonele interzise manifestațiilor.

Aproximativ 15.200 persoane (circa 50.000, potrivit organizatorilor) au luat parte la marșul din Paris pentru combaterea efectelor schimbărilor de climă. Surse ale jandarmeriei și ale poliției au confirmat știrile potrivit cărora acest marș a fost parazitat de violenţe provocate de grupuri extremiste, așa-numiții «black blocs». Infiltrați în cortegiul manifestanților, inclusiv în coloana «Vestelor galbene», ei au atacat forțele de ordine care le-au răspuns cu gaze lacrimogene. Deși au atacat clădiri, vitrine ale unor magazine, automobile și scutere garate în stradă, diverse materiale ale străzii (pubelele, băncile, panourile pentru reclame ş.a), de data aceasta pagubele nu au fost de mare anvergură, jandarmeria și poliția acționând rapid și cu efective numeroase. Circa 7.500 de jandarmi și polițiști au fost mobilizați în această sâmbătă la Paris, prioritar pe Champs-Elysées și cartierele adiacente. Un comunicat dat publicității de poliție la ora 19,30 prezenta un bilanț: 164 persoane interpelate, din care 111 au fost plasate în stare de arest, iar 395 au fost amendate în zonele în care erau interzise manifestațiile: pe Champs-Elysées, pe bulevardul Grand-Armée, în zonele Adunării Naționale și Senatului, Trocadero, Tour Eiffel, Notre-Dame de Paris, Bois de Vincennes, Bois de Boulogne. Deși fuseseră luate măsuri pentru cazul în care ar fi intervenit o convergență între diversele coloane de manifestanți – lucru sperat de «Vestele galbene» – acest lucru nu s-a întâmplat, fiecare coloană scandând lozinci și arborând panouri proprii. Manifestații pro-climat au avut loc de asemenea la Lyon, Bordeuax, Strasbourg, Lille, Metz, Rouen, Nancy, Marseille, Tours, Angers, Bayonne, Caen. Potrivit organizației Greenpeace, peste 150.000 de persoane au defilat sâmbătă în întreaga Franță, chemând la mobilizarea țării în fața efectelor dezastruoase ale schimbărilor de climă.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW