Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a efectuat o vizită de lucru la Târgu Jiu, unde a anunțat lansarea oficială a procedurii de achiziție publică pentru elaborarea proiectului de conservare și restaurare a componentelor artistice ale Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, una dintre cele mai importante creații ale marelui artist Constantin Brâncuși.
„Astăzi reluăm acest demers cu determinare și responsabilitate, lansând prin Institutul Național al Patrimoniului o nouă procedură de achiziție publică pentru asigurarea conservării și transmiterii operelor lui Brâncuși generațiilor viitoare. Contăm pe colaborarea tuturor părților implicate și suntem încrezători că, printr-un efort comun, în 2026 operele lui Brâncuși vor fi puse în valoare la adevărata lor importanță, oferindu-i astfel omagiul pe care îl merită”, a declarat ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero.
Valoarea estimată a procedurii este de 363.137 lei fără TVA, iar termenul de elaborare a documentației este de patru luni.
„Procedura, deschisă ofertanților naționali și internaționali, vizează restaurarea și conservarea componentelor artistice ale ansamblului. Termenul de depunere a ofertelor va fi de 15 zile, iar elaborarea proiectului va dura 4 luni, de la semnarea contractului. În situația în care nu vor exista ofertanți se va recurge la organizarea unui concurs de soluții”, a declarat Oana Zaharia, managerul interimar al Institutului Național al Patrimoniului (INP).
Anunțul licitației a fost deja publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
De-a lungul anilor, au fost depuse eforturi constante pentru conservarea acestui patrimoniu excepțional. În 2013, INP a finanțat lucrări de restaurare componente artistice piatră la Poarta Sărutului, iar în 2023 a reintrodus ansamblul în Programul Național de Restaurare. Din păcate, procedurile de achiziție publică pentru serviciile de proiectare au fost anulate din lipsă de ofertanți. Prin această nouă procedură, Ministerul Culturii reafirmă angajamentul ferm pentru protejarea și promovarea operei lui Constantin Brâncuși, asigurându-se că acest patrimoniu unic va fi conservat și valorificat la adevărata sa importanță.
Anul viitor se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui sculptor, iar declararea anului 2026 drept Anul Național Brâncuși este un omagiu adus acestuia și o oportunitate de a transforma moștenirea sa artistică într-un vector al dezvoltării culturale, educaționale și economice.