Forumul Boao pentru Asia 2025 s-a încheiat vineri. Timp de patru zile, aproximativ 2.000 de delegați din peste 60 de țări și regiuni s-au reunit în provincia Hainan, pentru a discuta sub tema „Crearea unui viitor comun pentru Asia într-o lume în plină transformare”.
Cum putem crea împreună viitorul Asiei? Gazdă a forumului, China a prezentat patru propuneri: întărirea cooperării și solidarității prin consolidarea încrederii, promovarea globalizării economice prin deschidere și interconectare, stimularea prosperității și dezvoltării prin beneficiile reciproce, menținerea stabilității și păcii prin coexistența armonioasă. Propunerile au stârnit un larg ecou în rândul participanților.
Anul acesta va fi marcat un deceniu de la inițiativa Chinei de a construi o comunitate cu un viitor comun pentru Asia. În ultimii zece ani, ponderea economiei Asiei în economia globală a crescut continuu. Potrivit raportului prezentat în cadrul forumului, ritmul de creștere economică a Asiei va ajunge la 4,5% în 2025, față de 4,4% în 2024, iar PIB-ul economiilor asiatice va reprezenta 48,6% din PIB-ul mondial în 2025, față de 48,1% în 2024. Cifrele demonstrează că, în ciuda creșterii incertitudinilor globale, Asia va rămâne o sursă de energie și un stabilizator al creșterii mondiale.
China este cea mai mare entitate economică din Asia. Eforturile depuse de China pentru a face față schimbărilor pe plan mondial, prin propria stabilitate, au fost apreciate de participanți la forum.

În ultimii ani, a fost extinsă lista țărilor care beneficiază de politica de scutire a vizei, a fost aplicată scutirea taxelor vamale pentru toate produsele importate din țările cele mai subdezvoltate care au stabilit relații diplomatice cu China și au fost elaborate o serie de măsuri pentru stabilizarea investițiilor străine. Deschiderea Chinei nu doar că a crescut forța economiei proprii, dar a făcut ca lumea să poată împărtăși oportunități de dezvoltare.
Potrivit datelor statistice, în China, au fost nou înființate în 2024 aproape 60.000 de firme cu investiții străine, înregistrând o creștere de 9,9% comparativ anul 2023. În ultimii cinci ani randamentul investițiilor străine directe în China a fost de aproximativ 9%, fiind printre primele locuri din lume.
În perioada forumului, mulți participanți au susținut că China dispune de o piață extrem de mare, dar și de noi forțe motrice, precum dezvoltarea verde și inteligența artificială. În 2024, numărul cererilor de brevete internaționale depuse în China, conform Tratatului de Cooperare în domeniul Brevetelor, a fost de peste 70.000, reprezentând o pătrime din numărul total al cererilor globale, China avansând pe locul 11 în privința indicelui global al inovării.
Directorul Institutului de Cercetare a Asiei Moderne din cadrul Academiei Ruse de Științe, K.V. Babaev, a declarat pentru CMG, că odată cu transformarea Sudului Global într-un nou centru al economiei mondiale, China ocupă o poziție tot mai importantă pe plan internațional, „deoarece guvernul chinez sprijină economia liberă și deschiderea comerțului internațională, prezentând o serie de inițiative extrem de atractive pentru majoritatea țărilor”.
În această primăvară, Boao a găzduit un forum care se adaptează la schimbări, fiind demonstrat că, în actuala situație internațională, lipsită de certitudine, o China tot mai deschisă va oferi stabilitate în lume și va fi permanent o țară promițătoare pentru investitorii și partenerii străini.