Polonia și Ungaria au decis sâmbătă interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina vecină, pentru a-și proteja agricultorii proprii, au anunțat autoritățile celor două țări citate de presa franceză. Cerealele ucrainene destinate unor țări străine tranzitează Uniunea Europeană de la blocarea itinerariului tradițional prin Marea Neagră în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Numai că, din cauza unor probleme logistice, imense stocuri de cereale s-au adunat în Polonia, ceea ce a dus la scăderea prețurilor locale și a provocat manifestațiile de protest ale agricultorilor, plus demisia ministrului polonez al Agriculturii. ”Azi (sâmbătă, 15 aprilie), guvernul polonez a decis interzicerea intrării importurilor de cereale în Polonia și a unor alte zeci de produse agroalimentare”, a declarat liderul partidului la putere în Polonia (Lege și Justiție-PiS), Jaroslaw Kaczynski, într-un discurs la un miting al partidului, organizat în localitatea Lyse, din nordul Poloniei. Altfel, a adăugat el, ”actuala situație va conduce la o gravă criză în sectorul agricol al Poloniei”. De relevat însă faptul că Jaroslaw Kaczynski a promis ferm că Polonia va continua totuși să sprijine ferm Ucraina contra invadatorilor. Polonia și Ucraina ”rămân, fără nici cea mai mică schimbare, prieteni și aliați”, a conchis el.
Ministerul ucrainean al Agriculturii și-a exprimat regretul în urma deciziei omologului său polonez. ”Agricultorii polonezi se confruntă cu o situație dificilă, a recunoscut ministerul ucrainean, dar noi ținem să subliniem că agricultorii ucraineni, la rândul lor, sunt nevoiți să facă față uneia dintre cele mai grave situații din cauza războiului”. Partea ucraineană a propus ajungerea în următoarele zile la un acord de natură să avantajeze ambele părți.
O măsură similară luată de Ungaria
Ministerul ungar al Agriculturii a precizat într-un mesaj pe Facebook că țara sa a interzis importul de produse agricole provenite din Ucraina. Ca și Polonia, Ungaria precizează că interdicțiile sunt valabile până la 30 iunie. În Polonia, interdicțiile la importuri vizează cerealele, zahărul, carnea, fructele, legumele, laptele, ouăle, oleaginoasele și alte produse agricole. În Ungaria, ele vizează cerealele, oleaginoasele și multe alte produse agricole, se spune în comunicatul Ministerului Agriculturii difuzat de agenția ungară de presă MTI. În comunicatul său, Budapesta subliniază că ”guvernul ungar așteaptă o soluție permanentă și adoptarea de măsuri de către Uniunea Europeană”, subliniind necesitatea apărării intereselor comunității agricole ungare”.
Conducatori care-si protejeaza economia tarii lor,nu cozi de topor ca in ROMANIA care lucreaza in favoarea altor tari dupa cum li se ordona.
Are dreptate în toate ce a spus.
DAEA,CICA DECE NU VA DATI DEMISIA,COZI DE TOPOR CE SUNTETI?
DAEA,CIUCA DECE NU VA DATI DEMISIA,COZI DE TOPOR CE SUNTETI?
Foarte bine fac. Sper sa se trezeasca si conducatorii acestei tari sa ia masura asta.
Pe cand ai nostri primeau de la UE doar zece milioane euro/primii din coada, daea zicea … // nem problem, dublam de la buget ! //
Si … ne mai miram, cum se umfla gaurile negre in Buget ?
Conducatorii nostri sunt ‘pro-europeni’ si nu cuteaza sa ridice capul in fata Inaltei Porti Europene de la Bruxelles.
Alte tari membre si-au vazut de interesele lor nationale, Marea Britanie chiar a iesit din UE cand nu s-a mai inteles cu cei de la Bruxelles…
P.S.
De Pasti speram sa gasesc produse din carne la preturi mai mici, tinand cont de intrarea cerealelor ucrainene pe piata romaneasca, dar – minune – preturile nu au scazut!