Vaccinurile împotriva COVID-19: Parlamentul European solicită solidaritate la nivel european și mondial

UE trebuie să își continue eforturile comune de combatere a pandemiei și să ia măsuri urgente pentru creșterea producției de vaccinuri pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor.

În cadrul dezbaterii în plen de miercuri cu președinția portugheză și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, eurodeputații au evaluat situația actuală a strategiei UE de vaccinare împotriva COVID-19.

Mulți eurodeputaţi au subliniat că UE a luat decizii-cheie adecvate, în special în ceea ce privește abordarea europeană colectivă asupra vaccinării și apărarea drepturilor cetăţenilor săi prin punerea pe primul plan a siguranței și prin asigurarea respectării normelor UE în materie de răspundere legală.

Ursula von der Leyen a susținut alegerea UE de a comanda vaccinuri în mod colectiv, necesitatea solidarităţii la nivel mondial și decizia de a se axa pe siguranța și eficienţa vaccinurilor. Ea a recunoscut că trebuie trase învăţăminte din greșelile din trecut, deoarece „nu suntem încă acolo unde am vrea să ne aflăm în lupta împotriva virusului”.

Eurodeputații au subliniat că trebuie găsite soluții pentru ieșirea din criză în spiritul solidarității între statele membre, precum și la nivel mondial. UE are o responsabilitate pentru restul lumii și trebuie să se asigure că vaccinurile sunt distribuite echitabil în întreaga lume, au adăugat aceștia, reiterând faptul că „nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea este în siguranţă”.

Membrii au recunoscut că UE a subestimat provocările legate de producția în masă de vaccinuri și că măsuri concrete de creștere a producției trebuie luate acum ca o prioritate absolută. Mulți eurodeputați au îndemnat Comisia să asigure punerea în aplicare a contractelor existente și, în același timp, să sprijine statele membre în strategiile lor de distribuire a vaccinurilor.

Pentru a consolida încrederea cetăţenilor în eforturile de vaccinare și pentru a evita dezinformarea, UE trebuie „să spună adevărul”, au subliniat unii eurodeputați. În acest sens, mulți au reamintit nevoia de transparenţă în ceea ce privește contractele, precum și de existența unor date cuprinzătoare și clare privind distribuirea vaccinurilor la nivel național.

Având în vedere investiţiile mari din bani publici, mai mulţi deputați au solicitat, de asemenea, un control parlamentar sporit al punerii în aplicare a strategiei privind vaccinurile.

La 12 ianuarie 2021, eurodeputații au chestionat Comisia cu privire la cele mai recente evoluții în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19. La 19 ianuarie a urmat o dezbatere în plen, axată pe strategia globală a UE pentru COVID-19, în timp ce Comisia a publicat, în aceeași zi, un plan de acțiune actualizat pentru intensificarea luptei împotriva pandemiei.

În cursul dezbaterii în plen din ianuarie, eurodeputații și-au exprimat sprijinul larg pentru abordarea comună a UE în ceea ce privește combaterea pandemiei și au solicitat o transparenţă totală în ceea ce privește contractele și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19.

Foto: By Arne Müseler / www.arne-mueseler.com, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98215920

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW