În timp ce virusul ucigaș face să tremure întreaga planetă, din China, corespondentul în Hong Kong al publicației „Le Point” transmite unele vești încurajatoare: se pare că China „începe să culeagă roadele măsurilor sale drastice în lupta împotriva epidemiei„.
„Numărul cazurilor de contaminați cu coronavirus a început să scadă după 15 februarie… Epidemia ar putea intra totalmente sub control în luna aprilie”, a declarat joi, la Guangzhou, profesorul Zhong Nanshan, expert oficial în maladii respiratorii. Domnia sa a confirmat statisticile oficiale potrivit cărora, în timp ce coronavirusul face să tremure întreaga planetă, China pare să culeagă roadele măsurilor drastice luate împotriva epidemiei. Joi, informează corespondentul în Hong Kong al publicației „Le Point”, statisticile chineze arătau 78.500 cazuri de contaminați confirmați, dintre care 8.350 în stare gravă, și 2747 decese. Cu toate acestea, numărul noilor contaminați a scăzut sensibil. Din aproape 4.000 de cazuri (în medie) de contaminați zilnic în primele două săptămâni ale lunii februarie, la 26 februarie ajunseseră la doar 450. În plus, toate noile cazuri sunt limitate la provincia Hubei. În ciuda acestor semne încurajatoare, spune corespondentul mai sus menționat, președintele Xi Jinping continuă să fie prudent, refuzând să facă declarații asemănătoare celor ale profesorului Zhong Nanshan.
Opinii ale altor specialiști
Și doctorul Ivan Hung, unul dintre marii specialiști în epidemii din Hong Kong, confirmă că „vârful” epidemiei în China continentală și în Hong Kong a trecut, subliniind că autoritățile chineze și cele din Hong Kong „au depus o excelentă muncă pentru a bloca extinderea virusului”. El a apreciat în mod deosebit închiderea frontierelor, limitarea intrărilor și ieșirilor din țară, respectarea strictă a regulilor de igienă personală, purtarea măștilor, limitarea deplasărilor chiar la nivel național, punerea în carantină a persoanelor încă de la primele semne, stabilirea cu rapiditate a diagnosticului, o muncă intensă la domiciliile contaminaţilor, în școlile închise.
Cu toate acestea, și Ivan Hung avertizează împotriva unui optimism excesiv. Virusul continuă să se răspândească în Coreea de Sud, în Japonia, Iran , Italia, Franța. Virusul produce deja o pandemie și, subliniază Ivan Hung, trebuie găsit cel mai bun mijloc de tratament, trebuie produs un vaccin pentru combaterea coronavirusului. „Din nefericire, spune Ivan Hung, se pare că acest virus va rămâne pentru totdeauna printre noi”.
Există riscul ca în China, prin revenirea sutelor de milioane de muncitori și alți angajați la locurile de muncă să aibă loc o reizbucnire a epidemiei, mai spune Ivan Hung. Dar, spune el, dacă cetățenii vor fi prudenți, vor purta masca, își vor spăla mâinile și vor evita adunările, nu vor fi probleme. Rămâne de urmărit evoluția situației și dacă în China epidemia nu reizbucneşte, acest lucru va demonstra că măsurile deja luate sunt eficace pentru prevenirea contaminării.