Dora Constantinovici (www.b1tv.ro)
Donald Trump va reveni la președinția SUA într-un moment de conflict și incertitudine fără precedent în Orientul Mijlociu. El a promis că va face pace, anunță AP.
Trump a vorbit despre pace în timpul campaniei, dar nu a spus cum s-ar putea ajunge la ea
Dar trecutul lui Trump de sprijin puternic pentru Israel, împreună cu insistența sa în timpul campaniei ca războiul din Gaza să se încheie rapid, forțele izolaționiste din partidul republican și înclinația sa pentru imprevizibilitate ridică o mulțime de întrebări cu privire la modul în care a doua sa președinție va afecta regiunea în acest moment crucial.
Trump se va instala în cea mai înaltă funcție din țară, în timp ce războiul brutal în Gaza continuă și Israelul își conduce ofensiva împotriva grupării militante libaneze Hezbollah.
O posibilă confruntare între Iran și Israel este în continuare actuală – conflictele Israelului cu aliații Iranului din Irak și Yemen sunt active – iar programul nuclear al Iranului rămâne o preocupare majoră pentru Israel.
De-a lungul campaniei sale, Trump a promis că va aduce pacea în regiune.
„Încetați războiul, să revenim la pace și să nu mai ucidem oameni”, a spus Trump despre conflictul din Gaza într-un interviu în aprilie.
Trump a cerut în mod repetat Israelului să „își încheie misiunea” și să distrugă Hamas – dar nu a spus cum.
Incertitudinea învăluie și modul în care Trump va negocia cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. În timpul primului său mandat, Trump a oferit un mare sprijin pentru politicile dure ale liderului israelian, inclusiv retragerea unilaterală dintr-un acord menit să frâneze programul nuclear al Iranului împotriva căruia Netanyahu a opus rezistență.
Trump a recunoscut, de asemenea, Ierusalimul drept capitală a Israelului, întărindu-i acestuia pretențiil de revendicare asupra orașului disputat și anexarea de către Israel a Înălțimilor Golan, capturate din Siria în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.
El a prezentat un plan de pace cu palestinienii, considerar favorabil Israelului. Construirea așezărilor în Cisiordania ocupată de Israel, văzută ca un obstacol în calea statutului palestinian, s-a dezvoltat sub președinția sa.
Israelul pe timp de razboi, ca acum, face epurare etnica in Gaza si Cisiordania zicand ca de fapt omoara teroristi.
In timp de pace numarul palestinienilor ucisi de Israel scade, dar nu devine 0, in schimb Israelul implanteaza colonisti evrei pe pamanturile confiscate de la arabi, chiar daca ele se afla pe teritoriul Cisioradaniei (parte a Iordaniei).
La final, daca e dispus sa negocieze crearea unui stat palestinian, Israelul il vede pe teritoriul Iordaniei sau al Egiptului (Fasia Gaza, ocupata de Israel in 1967).
O „concesie” din partea Israelului pentru palestinieni ar fi sa le ofere Inaltimile Golan (apartinand Siriei, dar fiind ocupate de Israel in 1967).
Ei bine, acum ca avem clara imaginea de pe teren (dar nu din presa noastra!) intelegem mai bine, sper, de ce lupta palestinienii cu orice mijloace pentru eliberarea tarii lor.
Intre timp presa occidentala si cea romaneasca aliniata perfect continua sa prezinte palestinieni ca un popor de teroristi care doreste distrugerea statului evreu dintr-o placere sadica.