„Ar fi miop și neînțelept să ignorăm cea de-a doua mare entitate economică a lumii”, a declarat Lee Hsien Loong, fostul prim-ministru singaporez în cursul vizitei sale în China, subliniind încrederea în viitorul Chinei și spunând că Singapore va continua să aprofundeze cooperarea cu China și să participe activ la procesul de modernizare chineză.
Itinerariul său include Beijing, Suzhou și Shanghai. El și tatăl său, primul premier singaporez, Lee Kuan Yew, judeca și analiza calea de dezvoltare a Chinei și politica față de China au jucat un rol pozitiv în promovarea înțelegerii și recunoașterii corecte a comunității internaționale față de China.
Acum 30 de ani, Parcul Industrial China-Singapore a fost înființat în orașul Suzhou. Pe de o parte, China a dobândit experiența de dezvoltare a statului Singapore. Pe de altă parte, Singapore are oportunitatea de a obține o înțelegere mai profundă a industriilor, piețelor și economiei Chinei și de a se bucura de dividendele dezvoltării Chinei.
În ultimul deceniu, China a rămas cel mai mare partener comercial pentru Singapore, dezvoltând împreună o serie de proiecte majore. Anul trecut, relațiile bilaterale au fost actualizate în „parteneriat cuprinzător și de înaltă calitate pentru viitor”, iar în acest an, programul reciproc de intrare fără vize a fost lansat.
În ultimii ani, unii politicieni străini au răspândit zvonuri potrivit cărora „China este pe cale să se prăbușească” sau „dezvoltarea Chinei este într-o dilemă”, încercând să submineze dezvoltarea Chinei. Mulți observatori consideră că, în fața încetinirii economiei globale, „fundația” economiei chineze rămâne solidă, datorită rezistenței și vitalității puternice economice. Lee Hsien Loong a subliniat că există încă un mare potențial pentru resursele de muncă ale Chinei și a apreciat competitivitatea industriei tehnologice chineze.
Președintele Xi Jinping a susținut la întrevederea cu Lee Hsien Loong, că China este dispusă să practice alături de Singapore multilateralismul pentru a susține echitatea internațională și justiția, a rezista confruntărilor între tabere și a construi comunitatea asiatică cu viitor comun. La rândul său, Lee Hsien Loong a declarat că țările ar trebui să adopte o viziune pe termen lung, să adere la multilateralism și să depună eforturi pentru unitate și cooperare, pentru a aborda împreună riscurile și provocările.