În luna decembrie anul trecut, în Ungaria a fost adoptată o legislație ce instaurează o autoritate de supraveghere, cu misiunea de a preveni „interferențele străine” în procesul electoral și a „proteja suveranitatea țării”. Miercuri, 7 februarie, Comisia Europeană, anunță „Le Figaro”, a lansat o procedură de încălcare împotriva Ungariei, ca urmare a adoptării legii respective. Pachetul legislativ amintit, care prevede pedepse cu închisoarea, este aspru criticat de ONG-uri și opozanți ai premierului naționalist Viktor Orban, toți aceștia văzând în această lege o nouă ofensivă contra opoziției față de actuala putere de la Budapesta.
Comisia Europeană a precizat într-un comunicat că a transmis recent la Budapesta o scrisoare de avertisment pentru violarea legislației Uniunii Europene. Guvernul ungar are un răgaz de două luni pentru a da un răspuns. Deși Comisia Europeană a deblocat la mijlocul lunii decembrie 10 miliarde de euro pentru Ungaria (cu prilejul negocierilor privind ajutorul european pentru Ucraina), alte 21 miliarde din fonduri europene ce-i sunt destinate rămân înghețate de către Uniunea Europeană, în cadrul diverselor proceduri determinate de reproșul cunoscut la adresa Budapestei – nerespectarea statului de drept. Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei, după o „evaluare aprofundată”, Comisia Europeană a evocat „serioase preocupări” legate de nerespectarea normelor UE, în special privind „principiul democrației, al drepturilor electorale, respectării Cartei drepturilor fundamentale ale UE, protejarea datelor UE și regulilor aplicabile pe piața internă europeană”. Mai mult, a subliniat purtătorul de cuvânt citat la o conferință de presă, crearea unei noi autorități dotată cu puteri largi și instituirea unui regim strict de supraveghere și sancțiuni riscă să dăuneze grav democrației în Ungaria.
Instituit înaintea alegerilor europarlamentare, acest „birou pentru protejarea suveranității” va avea misiunea de a „ancheta” „atacurile ilegale” ce amenință securitatea națională, inclusiv activitățile organizațiilor ce beneficiază de finanțare străină.
Mai multe ONG-uri angajate în apărarea drepturilor omului, între care și Amnesty Internațional, relatează „Le Figaro”, au denunțat voința guvernului ungar de „a închide gura vocilor critice” provenite din rândul jurnaliștilor, întreprinderilor, sindicatelor, ale bisericii și municipalităților. Statele Unite s-au declarat „preocupate” de această lege „incompatibilă cu valorile comune de democrație, libertate individualà și stat de drept”, care „dotează guvernul de la Budapesta cu mijloace draconice pentru intimidarea și pedepsirea persoanelor care au opinii diferite de cele ale partidului la putere, Fidesz”.
Lege privind suveranitatea Ungariei: Uniunea Europeană declanșează o procedură de încălcare contra guvernului de la Budapesta

4 comentarii
V. Orban e tot mai mult un mic (dar gras) Putin fără rachete!
Tare esti spalat pe creier, ai citit vreo carte n viata ta, retardatule? Stii sa balesti la tv uri si facebook, idiitule, daca ti cade netul nici s ajungi acasa nu mai stii
Simioane, VREM REFERENDUM PT IESIREA DIN ORGANIZATIA TERORIST-MAFIOTA SUAUENATO, NATIONALIZARE, ANULAREA UNILATERALA A DATORIEI EXTERBE FACUTE DE SLUGOII PUSI DE STAPANI SEFI IN COLONIE, DATORII FACUTE PT A FACE NIMIC SI A AJUNGE BANUL INAPOI LA STAPAN. VREM INDUSTRIA NOASTRA, AGRICULTURA NOASTRA, RESURSELE NOASTRE, VREM COPIII SI NEPOTII INAPOU. NU VREM BAZE MILITARE STRAINE IN TARA NOADTRA CURATA. DACA NU PROMITI SI NU FACI ASTA, NU TE VOTEAZA NICI DREAQU. TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA
Florin , nu te mai complica cu ideiile tale nationaliste , pentru câ le explici cu un limbaj de neînteles.
Nu stiu la ce generatie aparti, cea a bâtrînilor sau cea a tinerilor , dar radicalitatea ta cu anumite subiecte , este de neînteles , si probabl mai esti si rasist , poate si entisemit , si de ce nu homofob , cu nostalgie pentru dictatura ceausistâ si mai stim noi ce . Nu esti o fiintâ interesantâ , fârâ nici o plâcere sâ te mai vedem scriind la Curierul National.