Sursa: www.vasslawyers.ro
În M.Of. nr. 483 din data de 24 mai 2024 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2024 pentru modificarea și abrogarea unor prevederi din acte normative în domeniul achizițiilor publice și achizițiilor sectoriale (OUG nr. 52/2024).
Modificările vizează, așadar, inclusiv Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice (Legea nr. 98/2016), în scopul asigurării unei abordări unitare cu privire la aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale care transpun legislația europeană în materia achizițiilor publice/sectoriale.
Actul normativ a fost adoptat la inițiativa Agenției Naționale pentru Achizițîi Publice, în scopul conformării de urgență la Scrisoarea de punere în întârziere transmisă de Comisia Europeană din data de 18.10.2023 privind neconformitatea legislației românești privind achizițiile publice/sectoriale cu legislația europeană în domeniul achizițiilor publice și sectoriale (cauza INFR/2023/2114).
Elementele de noutate din Legea nr. 98/2016 vizează aspecte precum:
- negocierea fără publicarea prealabilă;
- serviciile sociale și alte servicii specifice;
- susținerea unui terț;
- criteriile de atribuire;
- modificarea contractului de achiziție publică/acordului-cadru.
NEGOCIEREA FĂRĂ PUBLICAREA PREALABILĂ
Modificările privesc cazul de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare ca o măsură absolut necesară atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitație deschisă, licitație restrânsă, negociere competitivă sau procedura simplificată nu pot fi respectate din motive de extremă urgență, determinate de evenimente imprevizibile și care nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a autoritățîi contractante.
Este îndepărtată astfel modificarea adusă prin Legea nr. 208/2022, revenindu-se, similar unei forme anterioare, la condiția că situațiile invocate pentru a justifică extremă urgență să nu se datoreze sub nicio formă̆ unei acțiuni sau inacțiuni a autoritățîi contractante.
Totodată, se abrogă prevederea potrivit căreia rezilierea, rezolutiunea, denunțarea unilaterală sau încetarea anticipată din culpă antreprenorului a contractelor de achiziție publică aferentă proiectelor de infrastructură de transport și/sau drumuri județe sunt asimilate cazului de negociere.
SERVICII SOCIALE ȘI ALTE SERVICII SPECIFICE
A fost clarificat faptul că criteriile de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț” sau „cel mai bun raport calitate-cost” sunt utilizate doar pentru atribuirea contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru având ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice, având o valoare estimată egală sau mai mare decât pragul valoric prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 98/2016.
SUSȚINEREA UNUI TERȚ
Se abrogă definiția experienței profesionale relevante cu privire la care operatorul economic poate să se bazeze pe capacitatea terțului susțînător doar atunci când acesta va desfășura efectiv lucrările sau serviciile.
CRITERII DE ATRIBUIRE
Modificările vizează armonizarea unor prevederi legale și extinderea obligației de a aplică criteriile de atribuire„cel mai bun raport calitate-preț” sau „cel mai bun raport calitate-cost”. Potrivit noii reglementări, criteriile de atribuire „cel mai bun raport calitate-preț” sau „cel mai bun raport calitate-cost”se aplică obligatoriu în cazul contractelor/acordurilor-cadru de produse care au impact asupra mediului pe durata întregului ciclu de viață, și nu doar în cazul contractelor de achiziție publică verzi.
Totodată, este prevăzută o excepție de la obligația autoritățîi contractante de a nu utiliza costul cel mai scăzut/prețul cel mai scăzut drept criteriu de atribuire în cazul anumitor categorii de contracte de achiziție publică/acorduri-cadru: aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare de la art. 104 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 98/2016.
MODIFICAREA CONTRACTULUI DE ACHIZIȚIE PUBLICĂ/ACORDULUI-CADRU
Sunt modificate/abrogate o serie de dispozițîi referitoare la ajustarea prețului contractului de achiziție publică/acordului-cadru:
- este abrogată posibilitatea ajustării prețului în mod direct în cazul în care au loc modificări legislative sau au fost emise de către autoritățile locale acte administrative care au că obiect instituirea, modificarea sau renunțarea la anumite taxe/impozite locale, al căror efect se reflectă în creșterea/diminuarea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat prețul acordului-cadru/contractului;
- este abrogată obligația autorității contractante de a ajusta prețul contractului în situația în care: (i) durata de derulare a procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică se prelungește peste durata de valabilitate a ofertei, stabilită inițial prin documentația de atribuire, din motive care nu sunt imputabile contractantului; sau (ii) durata de furnizare/prestare/execuție prevăzută în contract se prelungește, iar această prelungire nu se datorează responsabilității contractuale a contractantului;
- este abrogată exceptarea de la interdicția modificării prețurilor din oferta în funcție de variațiile prețurilor practicate de furnizorii de la care contractantul se aprovizionează a situațiilor cauzate de forță majoră, caz fortuit sau schimbări excepționale ale împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea contractantului la păstrarea prețurilor inițiale;
- este abrogată posibilitatea ajustării prețul contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părți pierderile și beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor, dacă derularea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepționale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea contractantului la păstrarea prețurilor inițiale, cum ar fi, dar fără a se limita la schimbarea cauzată de forță majoră sau cazul fortuit;
- este stabilit dreptul autorităților contractante de a include clauze de ajustare/revizuire, la contractele de servicii/furnizare, cu o durată de până la 24 de luni; pentru cele care depășesc 24 de luni, autoritatea are obligația de a include astfel de clauze.
DISPOZIȚII TRANZITORII
Prevederile OUG nr. 52/2024 se aplică:
- contractelor de achiziție publică/sectorială/acordurilor-cadru încheiate după dată intrării sale în vigoare;
- în cazul modificării contractelor de achiziție publică/sectorială/acordurilor-cadru aflate în derulare la dată intrării acesteia în vigoare; și
- procedurilor de atribuire care se află în etapă anterioară datei-limita de depunere a ofertelor; în cazul acestora, autoritatea/entitatea contractantă este obligată să întreprindă diligențele necesare în vederea aplicării în mod corespunzător a OUG nr. 52/2024.