Propunerea legislativă privind organizarea activității de intermediere imobiliară a fost depusă la Camera Deputaților și înregistrată la Senatul României pentru dezbatere în prima etapă de legiferare.
Aceasta a fost elaborată în urma unor consultații cu diverse asociații profesionale și patronale ale agenților și agențiilor imobiliare din România, printre care ABI (Asociația Brokerilor Imobiliari), APAIR (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România) și CEIR (Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România).
„Legea Agentului Imobiliar este așteptată de 30 de ani în România și odată intrată în vigoare va duce profesia de Agent Imobiliar între profesiile liberale recunoscute în România. Totodată, legea va crea cadrul pentru responsabilizarea agentului ca liber profesionist”, spune Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România și reprezentant CEIR.
Legea va reglementa profesia de intermediar imobiliar, ce va putea fi exercitată atât de persoane fizice (agent imobiliar), cât și de persoane juridice (agenții imobiliare) și va defini activitățile profesionale specifice intermediarului imobiliar și a rolului său în cadrul unei tranzacții imobiliare.
Aceasta prevede obligativitatea încheierii unui contract scris cu clientul pentru exercitarea activității profesionale și obligativitatea efectuarii unui curs de formare profesională inițială pentru a intra în profesie (180 de ore, dintre care cel puțin 60 de ore de practică) și a absolvirii acestui curs.
De asemenea, se va înființa Registrul Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII), ca mijloc transparent de evidență, în care toți agenții imobiliari sunt obligați să se înscrie pentru a putea profesa;
Se prevede și reatestarea agenților imobiliari la un interval de 3 ani, în scopul formării profesionale continue, iar activitățile de intermediere imobiliară pot fi desfășurate doar după obținerea Autorizației de agent imobiliar și înscrierea în RENII.
Vor fi introduse și norme de conduită pentru agenții imobiliari în procesul de intermediere și tranzacționare imobiliară (drepturi și obligații clare între părțile contractului), precum și stabilirea răspunderii profesionale a intermediarilor imobiliari prin reglementarea abaterilor disciplinare și a sancțiunilor aplicabile de către autoritatea desemnată în cazul nerespectării obligațiilor legale.
Daca tot se reglementeaza, as avea cateva observatii:
– Cine va face cursurile? Nimanui implicat in activitatea de agentie imobiliara nu ar trebui sa i se permita sa organizeze cursuri (mi se pare aberant sa te scolarizeze si examineze concurenta). Daca face ANCPI, ce calificare au ei in activitatea unei agentii imobiliare?
-Ce se intampla cu firmele care isi desfasoara deja activitatea de ani de zile in acest domeniu?
-asigurarea este cu dedicatie pentru firmele de asigurari…. care este obiectul asigurarii?(un eveniment sa se fi produs, sa fie repetabil…. vezi definitia avenimentelor asigurabile)
-As fi curios ce inseamna ore de practica? Mergem cu clasa la vizionari de apartamente?
-reatestarea la 3 ani este defapt un mijloc de a-si asigura venituri organizatorilor de cursuri
-se va introduce si obligativitatea tranzactionarii prin agentii (daca tot reglementeaza domeniul)
– se reglementeaza si munca cu colaborare la agentiile mari? (respectarea programului saptamanal, valori procentuale minime care trebuie sa fie platiti cei cu colaborare, etc)
– sunt necesare unele reglementari, dar atat timp cat detin un SRL sau PFA pentru aceasta activitate, de ce sa fiu obligat sa fac un curs? Sunt lucratori in alimentatie publica care lucreaza fara sa aiba brevete si asigurari…
Pare a fi o lege cu dedicație în favoarea Re/Max ,foarte mare atenție la textul legii.Toți bateți din palme (ABI,APAIR) și la final aceasta lege vă va scoate din joc încetul cu încetul….
Mult mai necesar ar fi modificarea regulamentului în construcții.
E doar o opinie..