Legea dării în plată, încă ignorată de consumatori, nu duce inexorabil la pierderea casei de locuit, ci la redarea utilității sociale a contractului de credit. Cu alte cuvinte, debitorul va continua să-și achite datoriile, în limitele inițial stabilite, își va păstra casa și va beneficia de surplusul de lichidități care, până acum, erau înghițite fără cauză justă de bancă.
Veniți la emisiunea Alături de tine de la A7 TV, avocatul Gheorghe Piperea și senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul acestei legi, s-au referit la Legea dării în plată ca la o armă de negociere și instrument de reconstrucție justă a contractului de credit, nu numai de către debitorii care au contractat credite în valută, ci și de debitorii cu credite în lei ale căror plăți către bancă au crescut cu peste 50% în ultimele 6 luni.
Mai mult chiar, Legea dării în plată va putea fi utilizată ca un scut impenetrabil contra executărilor silite abuzive. În anii care vin vor fi executări silite masive pornite de bănci contra tuturor debitorilor, dar mai ales contra celor care au credite garantate cu imobile cu destinația de locuințe. Acest tsunami va fi declanșat pentru neplata ratelor, cauzată de multiplele falimente care vin și de șomajul masiv care se preconizează.
Notificarea de dare în plată îngheață automat efectele contractului de credit și orice executare silită, precum și curgerea dobânzilor, comisioanelor și penalităților, declanșând o negociere obligatorie pentru bancă (în vederea reducerii poverii datoriei sau a ștergerii acesteia), sub sancțiunea unei decizii a instanței.
Legea dării în plată nr. 77/2016 este primul program național de redresare și reziliență, întrucât privește o pătură socială și un sector economic esențiale pentru societate și economie. Este o lege simplă, ușor de înțeles și aplicat, întinsă pe doar 12 articole.