0.3 C
București
miercuri, 27 ianuarie

Legislativele din Israel: Benjamin Netanyahu îl devansează pe Gantz și revendică victoria

Un prim bilanț realizat la ieșirea de la urne, dat publicității luni seară târziu, dădea ca sigură victoria partidului lui Benjamin Netanyahu, Likoud, în alegerile legislative, Netanyahu devansându-l “consistent” pe principalul oponent, Benny Gantz.

Pentru autorii sondajului de luni seară, rezultatul scrutinului a fost o surpriză, având în vedere că sondajele – numeroase- din ajunul alegerilor erau pesimiste în ce-l priveşte pe Netanyahu. Partidul său, Likoud, ar putea dobândi peste 36 locuri în parlament, chiar 37 potrivit unor surse bine informate. Este realmente un progres față de scorul obținut la precedentul scrutin din luna septembrie anul trecut.

O victorie gigantică”

De interes pentru comentatorii de presă a fost discursul pronunțat de Benjamin Netanyahu după scrutin. A vorbit despre “neașteptata victorie gigantică” repurtată de partidul său. A evocat anexarea Văii Iordanului și de colonii, despre stabilirea de relaţii cu țările arabe. A subliniat însă că acum este nevoie de un guvern și și-a anunțat dorința de a deține funcția de prim-ministru, de a fi premier “pentru toți israelienii, fără excepție”…”A sosit timpul concilierii”, a lansat Netanyahu în prima sa luare de poziție de după scrutinul legislativ. Analiști politici locali spun că Netanyahu și coaliția sa sunt foarte aproape de o majoritate de 61 locuri în parlament, rezultatul final al tratativelor fiind așteptat în următoarele zile.

Un revers pentru Benny Gantz

Principalul partid de opoziție, Bleu-blanc , se află acum pe poziţia de a doua forță politică în Israel, după Likoud. “Ne-am așteptat la un alt rezultat”, a declarat Benny Gantz. Dar, prudent, a spus că așteaptă rezultatele finale oficiale ale scrutinului, al treilea organizat în ultimele luni. Fără a recunoaște înfrângerea, remarcă analiști politici israelieni, Gantz își pregătește partidul “pentru o perioadă dificilă”… “Țara, spune el, are nevoie de o perioadă de convalescență, de o uniune, de o conciliere. Ţara are nevoie de conducători dornici de unificare și noi, partidul nostru, vom continua să propunem acest lucru”. Partidul Bleu-blanc, liderii săi speră că rezultatele finale ale alegerilor de luni, ce vor fi publicate în următoarele zile, vor fi mai puțin defavorabile în comparație cu cele estimate inițial.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW