17 C
București
joi, 1 octombrie

Două puternice explozii în portul din Beirut. Peste 100 morți și mii de răniți. Beirutul, declarat “oraș sinistrat”

Agențiile internaționale de presă au anunțat producerea, marți după-amiază, a două puternice explozii succesive în zona portuară din Beirut, capitala Libanului. Miercuri dimineață, un bilanț încă parțial arată că s-au înregistrat cel puțin 100 morți și aproape 4.000 răniți. Echipe de salvare au continuat toată noaptea de marți spre miercuri căutarea unor eventuali supraviețuitori aflați sub dărâmături.

Imagini impresionante au circulat pe rețelele de socializare arătând amploarea exploziilor și a distrugerilor. Presa locală a difuzat imagini de la locul catastrofei, cu persoane prinse sub dărâmături, unele grav rănite. Imagini video realizate de mai mulți civili arată imensa “ciupercă” de fum de deasupra Beirutului vizibilă de la mari distanţe.

Zona portuară a fost rapid izolată și pusă sub paza forțelor de securitate care nu au mai permis intrarea decât echipelor pentru apărarea civilă, ambulanțelor și pompierilor. Capitala libaneză, declarată “oraș sinistrat”, continuă să se afle sub șoc în urma exploziilor a căror putere, înregistrată de Institutul american de geofizică (USGS), a echivalat cu un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter. Sunt semnalate distrugeri și în alte cartiere ale capitalei.

O anchetă privind cauzele exploziilor a fost imediat declanșată. Primul-ministru, Hassan Diab, a decretat trei zile de doliu național și a promis sancționarea celor ce poartă răspunderea pentru producerea acestei imense catastrofe. “Este inadmisibil ca o cantitate de nitrat de amoniu estimată la 2.750 tone să fie menținută de mai bine de șase ani în antrepozitele din portul Beirut fără vreo măsură de precauție… Este inacceptabil și nu putem să nu luăm în seamă acest lucru” , a spus premierul Diab în fața Consiliului superior al apărării, citat apoi de purtătorul său de cuvânt la o întâlnire cu presa.

Numeroase țări sar în ajutorul Libanului

Primii au fost francezii, care miercuri au început să trimită mai multe tone de material sanitar. Emmanuel Macron a anunțat trimiterea inclusiv a unui detașament al securității civile și personal medical pentru spitale.Ajutoare au promis de asemenea Statele Unite și Germania, ale căror ambasade din Beirut au suferit pagube materiale și răniți în rândul personalului diplomatic. Până și Israelul, care nu se află în relații bune cu Libanul, a propus un ajutor medical și umanitar.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. BEIRUT 14 MARIA 14, Beirut 11 Hristos 11, Maria 11, Tisbitul 11; BEI.R.UT. BEI, R-Romania, UT-Tisbitul. Bei de la Hristos si Tisbitul din Romania. Cina cea de taina. Apostolii beau vin de la Hristos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW