Ofensiva majoră declanșată de trupele mareșalului Haftar împotriva Guvernului de uniune națională recunoscut de comunitatea internațională, având sediul la Tripoli, provoacă haos. Încercările ONU de reconciliere sunt până acum fără rezultat, părțile având poziții «ireconciliabile».
Haos după haos, relatează din Tripoli corespondenții agențiilor Reuters și France Presse, preluați de presa europeană de vineri. Peste 200 de morți, circa 800 de răniți și cel puțin 25.000 de persoane refugiate în alte zone ale țării – acesta este un prim bilanț al luptelor ce au loc de circa două săptămâni în regiuni situate la sud de Tripoli. Începând de luni, Naţiunile Unite au încercat, printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate, să oprească focul și să permită sosirea ajutoarelor umanitare, dar a fost respinsă de țări cu drept de veto, respectiv SUA și Rusia, precum și de unele țări africane membre nepermanente ale Consiliului. Parisul și Londra au susținut proiectul de rezoluție britanic ce ar fi dus măcar la o încetare a focului. Ori, spun ziariștii de la fața locului, aceste diferențe de poziții între țările occidentale sunt folosite din plin de mareșalul Haftar, «omul forte al Estului Libiei». Sosit în zona luptelor, Ghassan Salamé, emisarul ONU pentru Libia, a declarat că situația existentă în acest moment, atacurile fără încetare lansate de forțele lui Haftar pot în orice moment să declanșeze un război generalizat în Libia.
Franța insistă
Khalifa Haftar spune că dorește curățarea capitalei, Tripoli, de facţiunile islamiste și mafiote, aciuite mai ales în Guvernul de uniune națională (GUN) condus de Fayezal-Sarraj. Lansând lozinca «luptei împotriva terorismului», Haftar, cunoscut ca fost apropiat al lui Khadafi, beneficiază de sprijinul logistic al Emiratelor Arabe Unite, unde mareșalul s-a deplasat în luna martie. Parisul, de asemenea, l-a primit pe Haftar în luna mai 2018. De atunci, spun surse informate, Parisul pare să se fi distanțat de acest personaj. Șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, i-a declarat reprezentantului ONU pentru Libia că Franța se pronunță «pentru încetarea focului și reluarea imediată a dialogului în vederea relansării în Libia a unui proces politic credibil, sub egida ONU, și organizarea rapidă a alegerilor».
Situația în teren. Soarta migranților
Bombardamentele forțelor lui Haftar au continuat în tot cursul zilei de joi. Guvernul de la Tripoli denunță «sălbăticia și barbaria» cu care forțele lui Haftar acționează în sudul capitalei. Statele vecine, fie și discret, încep să dea semne de susținere a uneia sau alteia din părțile ce se confruntă în Libia. Se anunță, spun corespondenții agențiilor de presă, un război deschis, ale cărui victime sunt în primul rând civilii. Cei peste un milion de locuitori ai capitalei, Tripoli, sunt în pragul unei crize umanitare de amploare. Potrivit informațiilor din zona confruntărilor armate, mai multe zeci de mii de migranți se găsesc blocați în mijlocul luptelor ce au loc în imediata apropiere a unora dintre centrele de primire. Lipsește apă, hrană. Au fost recepționate mărturii ale unor migranți înrolați cu forța în milițiile angajate în luptele de la sudul capitalei. Alții au fost obligați să transporte armament. ONG-ul Human Rights Watch se teme că migranții vor fi folosiți drept scuturi umane, ceea ce este considerat crimă de război.