Licențele pentru banda de 2100 MHz pot fi prelungite

In urma adoptarii Hotararii Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenta pentru prelungirea licentelor din banda de 2100 MHz detinute de Orange, Vodafone, RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications si dupa plata taxei catre bugetul de stat de primii doi operatori mentionati, ANCOM va emite licentele ce urmeaza sa ajunga la termen in perioada imediat urmatoare.

In cazul RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications, taxa de licenta urmeaza sa se achite pana cel mai tarziu data de 30 noiembrie 2021, iar dupa plata taxei de licenta urmeaza a fi extinse si licentele acestora.

Cele patru licente vor avea termen de valabilitate pana la data de 31 decembrie 2031. T

axele au fost stabilite proportional cu durata prelungirii: echivalentul in lei a 30 milioane de euro pentru fiecare dintre licentele Orange si Vodafone si echivalentul in lei a 25 de milioane de euro pentru fiecare dintre licentele RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications. Taxele de licenta constituie parte a bugetului de stat.

Utilizarea benzii de 2100 MHz

Orange, Telekom si Vodafone utilizeaza banda de 2100 MHz pentru furnizarea de retele si servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de retele si servicii UMTS/3G si LTE/4G.

Prelungirea acestor licente permite continuitatea furnizarii serviciilor pentru 1,9 milioane cartele active 3G in retele vizate si totodata faciliteaza furnizarea serviciilor pentru alte 7,5 milioane cartele active 3G si 4G.     

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumatatea anului trecut, in Romania erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G si 4G, si 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobila.

Pretul prelungirii drepturilor de utilizare in banda de 2100 MHz

Pretul stabilit pentru prelungirea licentelor detinute de Orange si Vodafone, care pot beneficia de prelungirea licentelor incepand din aprilie 2020, reprezinta echivalentul in lei a 30 milioane Euro fiecare. Taxa de prelungire pentru licentele detinute de RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications, care vor putea fi prelungite incepand din ianuarie 2022, a fost stabilita la echivalentul in lei a 25 milioane Euro.

Taxele de licenta vor constitui parte a bugetului de stat.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW