Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este pe cale să obțină un al doilea mandat de cinci ani, iar prim-ministrul Estoniei și fostul premier al Portugaliei sunt, de asemenea, în cărți pentru posturi de top, au declarat marți diplomații UE și un înalt oficial al UE, citați de Reuters.
Cum se vor împărți funcțiile de top ale UE
Liderii Uniunii Europene se vor reuni luni la Bruxelles pentru o primă revizuire comună a alegerilor pentru Parlamentul European.
Se așteaptă ca aceștia să ajungă la o decizie informală cu privire la un pachet de posturi, care include și președintele summit-urilor liderilor UE și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, înainte de confirmarea la un summit UE din 28-29 iunie, au declarat diplomații.
Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta al lui Von der Leyen a rămas cel mai mare grup în alegeri, ceea ce înseamnă că va stabili cine va fi numit în cea mai puternică funcție din instituțiile UE – șeful Comisiei.
Cu 13 lideri naționali aparținând PPE, Germania dorește să o susțină pe von der Leyen și Franța înclinând să o susțină, ea ar avea majoritatea calificată de care are nevoie – 15 din 27 de țări, reprezentând 65% din populația UE.
Celelalte locuri de muncă ar fi acordate socialiștilor, al doilea grup parlamentar ca mărime, și liberalului Renew Europe, care ar putea reînvia alianța lor de guvernare.
Fostul prim-ministru portughez Antonio Costa este principalul candidat pentru a-i succeda lui Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European, un rol care implică legătura cu liderii UE și prezidarea summit-urilor UE.
Noul prim-ministru al Portugaliei, Luis Muntenegru, care conduce o coaliție de dreapta, a declarat că l-ar sprijini pe Costa dacă va candida, iar diplomații UE au spus că are și sprijinul cancelarului german Olaf Sholz, un social-democrat.
Costa a demisionat din funcția de prim-ministru în noiembrie anul trecut din cauza unei investigații privind presupusele ilegalități în gestionarea de către guvernul său a proiectelor de litiu și hidrogen, precum și a unui centru de date la scară largă. Costa neagă faptele.
„Unor țări din nord nu le place faptul că Costa este implicat în ancheta de corupție, dar chiar nu există nimeni altcineva pentru că socialiștii danezi sunt prea anti-imigrație”, a spus un diplomat UE.
Un liberal ar avea dreptul la al treilea post cheie de șef al politicii externe a UE. Aici, principala candidată este Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, care a adoptat o atitudine de șoim față de Rusia, cu care țara ei are graniță.
„Kallas va trebui să convingă țările din sud că nu se va concentra prea mult pe Rusia în această meserie”, a spus diplomatul UE.
Președintele Comisiei va avea nevoie și de sprijin din partea noului Parlament European, care se află pentru prima dată pe 16 iulie.
„Sunt foarte optimist că președintele va fi votat deja în plenul din iulie”, a spus un înalt oficial al UE, adăugând că acest lucru ar putea permite unei noi Comisii să înceapă lucrările în noiembrie.
Haita de hiene colonialiste suauenato isi impart halca di pradă. Prada suntem noi esteuropenii, africanii s au ridicat si i au gonit, sudamericanii la fel, asiaticii la fel. Hai cu slava suacraina 😀😀😀
Din greseala in greseala
Pana la Victoria finala!
Ursula va baga alte zeci de miliarde in armament livrat Ucrainei, va relaxa politicile de migratie si va continua cu tarifele vamale protectioniste impotriva Chinei.
Toate masurile astea vor duce la scumpiri sau la mentinerea preturilor mari de acum in domenii precum:
panouri fotovoltaice, masini electrice etc.
Cine plateste luxul razboaielor economice cu tarile nealiniate?
Cetateanul de rand, care nu are niciun cuvant in alegerea sefului UE (dupa cum se observa, totul se face prin manevre de culise).
P.S.
Va mai aduceti aminte ca Romania a avut printre obiectivele aderarii la UE si
„securizarea frontierelor externe UE”?
Ce vremuri!
Chiar credeam ca noi suntem pavaza crestinatatii impotriva invaziei islamului in Europa,
ca pe vremea lui Stefan cel Mare!