-2.9 C
București
luni, 18 ianuarie

Lipsa de control în activitatea service-urilor auto din România pune în pericol major tarifele RCA

Federația Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T., patronat ce a avut o contribuție determinantă la stabilizarea pieței asigurărilor obligatorii auto , trage un ultim semnal de alarmă raportat la tendințele alarmante de creștere a tarifelor RCA, cauzate de practici necontrolate.

F.O.R.T. solicită autorităților statului o intervenție rapidă în reglementarea mult mai clară, în interesul asigurătorilor și asiguraților, a activității service-urilor auto, dar și în ceea ce privește activitatea furnizorilor de mașini de schimb, având în vedere statistica îngrijorătoare ce ne arată clar că, în perioada 2017-2019, dauna medie a crescut cu 20 % în fiecare an.

În perioada 2018-2020, rata medie a daunalităţii, factor determinant în creșterea tarifelor RCA a fost influențată artificial, în sens negativ de cel puțin patru cauze principale:

  • Tarifele practicate de service-uri pentru reparația vehiculelor, zonă total nereglementată și unde se impune urgent o completare legislativă
  • Activitatea total nereglementată a companiilor ce oferă mașină la schimb la costuri mult mai mari decât cele aferente activității de închiriere auto sau, prin înțelegere cu clienții, facturează un serviciu pe care nu îl prestează
  • Accidentele “regizate”, provocate intenționat de cei ce se ocupă cu astfel de practici ilegale și care formează de ani de zile adevărate rețele de tip mafiot
  • Activitatea ilicită a service-urilor neautorizate ce concurează neloial firmele de reparații ce funcționează legal în România

F.O.R.T. consideră că este imperios necesar ca Parlamentul să înceapă, în regim de urgență, să modifice reglementarea existentă, pentru a permite ASF modificarea normei aferente, urmărind reglementarea tarifelor practicate atât de service-uri, cât și de companiile ce oferă mașini la schimb.

Totodată, federația face un ultim apel la autoritățile de control, pentru ca acestea să intervină urgent în direcția opririi activităților ilegale în domeniu, cu atât mai mult cu cât au semnale clare și de la reprezentanții companiilor de reparații ce funcționează legal.

Nu este absolut deloc firesc ca cei de bună-credință să fie afectați de costuri suplimentare din cauza faptului că cei îndreptățiți să urmărească aceste fenomene refuză să își facă datoria.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW