10 pacienți de la Spitalul Piatra Neamț au decedat într-un incendiu

8 pacienți cu COVID-19, internați la ATI în Spitalul Județean Piatra-Neamț au murit într-un incendiu. Alți doi pacienți intubați la ATI, în timpul incendiului, și care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iași au decedat.

Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri.

UPDATE // Procurorii au început audierile în dosarul privind incendiul izbucnit la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, au fost finalizate patru dintre necropsiile pacienţilor decedaţi şi a fost stabilit locul din salon de unde s-a declanşat incendiul.

UPDATE // La rugăciunea „Îngerul Domnului” de duminică, Papa Francisc s-a rugat pentru victimele tragediei de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ şi a încredinţat milostivirii lui Dumnezeu sufletele celor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului.

Război politic pe suferința oamenilor

Orban nu a putut să se abținîă nici în aceste momente și a lansat un atac politic la adresa PSD. Oare cât timp va trece până Iohannis va face același lucru?

Ludovic Orban a afirmat că la Spitalul Judeţean de la Piatra Neamţ au fost făcute lucrări de construcţii fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

Răspunsul PSD nu a întârziat: „Manipularea ordinară şi minciuna peneliştilor trebuie să ia sfârşit! Iată avizele şi autorizaţia DSP care demonstrează că secţia ATI de la etajele 2 şi 3 ale Spitalului Judeţean Neamţ funcţiona în legalitate. Orban şi prefectul de Neamţ trebuie să se oprească cu minciunile, din respect pentru cei care au murit acolo!”, a scris duminică Marcel Ciolacu pe Facebook, ataşând mai multe documente.

Mai mult, conform unui comunicat al spitalului din Piatra Neamț, secţiile de Anestezie Terapie Intensivă ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) aveau avizul DSP.

Declarație șocantă a lui Tătaru! Încă este în funcție!

Întrebat de un jurnalist dacă de simte responsabil de evenimentul din această seară, Nelu Tătaru a spus: „Pentru situaţia de 30 de ani, şi pentru autorităţile locale şi… neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical şi nu numai autorităţile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”

La aproape 24 de ore de la această declarație este încă în funcție.

UPDATE // Forţele Aeriene pregătesc o misiune de evacuare medicală de la Iaşi către Bucureşti, cu o aeronavă de transport C-27J Spartan. Aeronava va decola în această noapte către Iaşi, de pe Baza 90 Transport Otopeni.

UPDATE // Nelu Tătaru, a declarat din fața spitalului, că urmează să fie evaluată o refacere a secţiei ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. 

UPDATE // Pe internet, oamenii cer demisia lui Orban și Tătaru

În urma evenimentului tragic de la Piatra Neamț, au apărut mii de reacții vehemente ale cetățenilor care solicită demisia lui Orban și a ministrului Tătaru.

„Cred că e momentul demisiei lui Orban și Tătaru! În 2015 Ponta a plecat chiar dacă nu era vinovat de incendiul Colectiv!”, spune un utilizator pe Twitter.

Alt utilizator atrage atenția că acesta este rezultatul acțiunilor PNL: „Opt manageri de spital unși de Tătaru și Orban în ultimul an, inclusiv un patron de pompe funebre…”.

Nici Iohannis nu a scăpat de furia oamenilor, după ce a postat un mesaj în care se declară „profund îndurerat” pe Facebook.

„Să vedem pe cine o să mai dai vina, acum conduceți țara tu și guvernul tău de incompetenți. În ambele mandate se întâmplă asemenea drame, mor oameni arși din cauza corupției”, comentează un bărbat.

Alt utilizator spune: „Demisia Iohannis! Demisia Arafat, Tătaru, Orban! Este la fel ca în cazul Colectiv, când ați cerut demisia lui Ponta!”.

Altcineva îi atrage atenția asupra ipocriziei din momentul incendiului de la Colectiv: „Unde vă este geaca roșie? Când a fost tragedia de la Colectiv, ați iesit în stradă și ați cerut demisia Guvernului! Acum așteptăm să procedați la fel!”.

UPDATE // Medicul rănit în urma incendiului va fi transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale din Bucureşti.

UPDATE // „Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii! Am avut incendiul de la Maternitatea Giuleşti, iar acum această tragedie care poate arată şi infrastructura deficitară a spitalelor”, spune Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

UPDATE // Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul. Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.

UPDATE // Șapte persoane care au fost afectate de incendiul izbucnit la spitalul din Piatra Neamţ vor fi transferate la două spitale din Iaşi.

UPDATE // „Incendiul a fost stins în totalitate. Nu a fost afectată decât secţia ATI. A fost activat Planul Roşu. Celelalte secţii ale spitalului nu au fost afectate. Toţi pacienţii sunt în siguranţă. Aşteptăm raportul oficial al ISU pentru a vedea care a fost exact cauza incendiului”, a precizat managerul Spitalului Județean Piatra Neamț.

UPDATE // Medicul de gardă, Cătălin Denciu, a încercat să evacueze pacienți și are arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corpului. În secția de ATI de la Spitalul Județean Piatra – Neamț erau internați 16 pacienți.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW