Deși era așteptat un summit european lung și dificil în privința poate a celui mai complicat punct de pe agenda dezbaterilor – acceptarea deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova – „cei 27” au decis joi, în prima zi a summitului european, începerea negocierilor respective. Culmea, remarcă RFI citând comentarii ale corespondenților de presă, decizia a fost luată doar la capătul câtorva ore de dezbateri în plen. Părea, fără îndoială, rezultatul unor intense discuții de culise purtate în prealabil de cei 27 șefi de stat și de guvern europeni, fiind cunoscută poziția intransigentă anunțată de ceva vreme, inclusiv înaintea summitului, exprimată de premierul Ungariei, Viktor Orban.
Încă o curiozitate, remarcată de trimisul special al RFI la Bruxelles: Informația privind acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova a sosit prin rețelele de socializare. Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, a anunțat informația respectivă printr-un mesaj difuzat pe X (fost Twitter), calificând decizia respectivă drept „un semnal clar de speranță pentru popoarele celor două țări și pentru continentul nostru”. „Este un moment istoric ce demonstrează credibilitatea și forța Uniunii Europene… Este un semnal politic foarte puternic și o decizie politică foarte puternică… Această decizie a statelor membre este extrem de importantă pentru credibilitatea Uniunii Europene”, a adăugat Charles Michel. Domnia sa mai anunță prin mesajul amintit acordarea, Georgiei, a statutului de candidat la aderare la UE, iar Bosniei-Herțegovina o apropiată începere a negocierilor de aderare când va fi totalmente pregătită.
Ungaria s-a abținut
Atitudinea Ungariei și eventualele concesii făcute de premierul Viktor Orban rămân încă sub un mare semn de întrebare. Înaintea summitului, șeful guvernului ungar își anunța ostilitatea față de negocierile de aderare pentru Ucraina și Moldova, susținând că Ucraina nu este pregătită, ceea ce ar putea destabiliza Europa. În final, surprinzător, Viktor Orban s-a abținut la vot, a părăsit pur și simplu sala. „Ungaria, a declarat el într-un mesaj video, nu vrea să-și asume nicio responsabilitate pentru această decizie fără sens și eronată” luată de celelalte 26 state membre ale Uniunii Europene. El continuă să califice decizia respectivă drept „irațională”, dat fiind că Ucraina nu a îndeplinit încă trei din cele șapte criterii ce trebuie îndeplinite în prealabil de către o țară pentru a începe negocierile de aderare: drepturile minorităților, lupta contra corupției și contra influenței oligarhilor.
Le rămâne acum europenilor să convingă Ungaria asupra necesității sprijinului financiar pentru Ucraina, Viktor Orban opunând veto-ul său la acordarea unui nou ajutor european de 50 miliarde euro de-a lungul a patru ani.
Romania pasamite nu este sub influenta „oligarhilor”…
de parca miliardarii de carton de la noi nu au legaturi cu clasa politica.
Doar cand rasfoiesti presa libera din Romania si citesti articole despe „redeventele prea mari” percepute de statul roman de la firmele care extrag gaze si petrol (redevente de 3,5% la nivelul fostelor colonii africane)…
sau cand citesti articole de periere a unor infractori condamnati de justitia romana precum Gigi Becali
Oricum cerșenski va fi maturat de ruși, stapanii sai SUA-UE nu fac decat sa i vanda vorbe slugii lor PROXI, actorasul ratat cu chiloții in vine. Stapanii se agata cu disperare de un RAZBOI PE CARE EI L AU PROVOCAT SI DEJA L AU PIERDUT. Rusii termina razboiul cand vor, cucerind rapid toata suacraina, dar n au ce face cu ea si n plus, pe langa europa pe care au distrus o economic, vor sa omoare economic si colonialistul sua. Cu ajutorul chinei. Asa ca prostia asta uriasa cu aderarea ucrainei la ue, o organizatie mafiota care se destructireaza curand, ne face si pe noi sa radem, d apai pe rusi