Ministerul american al Justiției a ordonat vineri Departamentului Trezoreriei să furnizeze Congresului declarațiile de impozit ale fostului preşedinte Donald Trump. Este o lovitură dură dată acestuia, care de mai mulți ani refuză să facă publice documentele respective. Trump a recurs la toate mijloacele posibile pentru a bloca publicarea documentelor sale fiscale: imunitatea prezidențială, principiul separației puterilor, mergând în două rânduri până la Curtea Supremă, care în februarie a autorizat totuși predarea unora dintre documentele fiscale ale fostului președinte procuraturii din New York. Este singurul președinte american care, începând din anii 1970, spre deosebire de predecesorii săi, a refuzat să-și facă publice documentele fiscale. După instalarea administrației democrate a lui Joe Biden, această lipsă de transparență nu a mai fost tolerată și a fost declanșată o anchetă asupra finanțelor fostului președinte republican, suspectat de conflicte de interese.
O comisie a Camerei Reprezentanților care se ocupă de chestiunile bugetare «a prezentat suficiente motive pentru a cere cifrele fiscale ale fostului președinte», Departamentul Trezoreriei fiind obligat să le furnizeze, având în vedere că lipsa de transparență a fostului președinte alimentează speculațiile referitoare la dimensiunea averilor sale și la potențiale conflicte de interese.
O anchetă paralelă derulată de procurorul New York-ului
În paralel, procurorul din Manhattan Cyrus Vance a reclamat și el arhivele financiare ale lui Donald Trump, în cadrul unei anchete asupra unor posibile violări ale legislației new yorkeze. Este vorba de documentele fiscale din perioada 2010-2018. În plus, a devenit publică o informație potrivit căreia în anul alegerii sale la președinția Americii plătise doar 750 dolari impozite federale. Într-o declarație făcută vineri, 30 iulie, lidera democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a calificat deschiderea anchetelor privind situația fiscală a lui Trump drept «o victorie a statului de drept». S-a precizat însă că ancheta se derulează cu ușile închise, toate informațiile fiind păstrate secrete.