Liderii celor 27 de ţări membre ale UE au decis transpunerea în legislația europeană a impozitului minim de 15% pe profiturile multinaţionalelor, după ridicarea blocajelor maghiar şi polonez, anunță agențiile internaționale de presă.
Intrarea în vigoare a acestei măsuri și în Europa este prevăzută pentru 31 decembrie 2023. Pentru aprobarea acestei directive a fost necesar votul unanim al celor 27 membri ai UE. Reamintim că Polonia și Ungaria blocaseră acest dosar, recurgând de fapt la un fel de șantaj, solicitând să le fie aprobate planurile de redresare post-Covid ce implică subvenții de miliarde de euro. Cele două țări au obținut în cele din urmă, parțial, câștig de cauză și au renunțat la veto-ul opus dosarului fiscalității.
”Este un avans major pentru toți cei care țin la justiția fiscală”, a declarat președintele Emmanuel Macron. ”A fost un lung drum, cu obstacole la fiecare etapă, dar azi a prevalat unitatea”, a declarat Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni. De reamintit, de asemenea, că acest acord fusese aprobat încă de anul trecut de către aproape 140 state, sub egida OCDE. Impozitul minim global este doar o parte (cunoscută ca pilonul 2) a acordului OCDE. Primul pilon, care prevede impozitarea companiilor acolo unde obţin profituri pentru a pune capăt anumitor practici de evaziune fiscală, vizează în special giganţii domeniului digital. El necesită un acord internaţional care nu este încă finalizat.
Titlu aberant. Ce legatura are evaziunea fiscala cu impozitele mici? Asta este un fel de monopol politic sa urce impozitele toate tarile. In lumea reala o firma ar vrea sa urce preturile, dar se teme de firmele vecine ca vor ramane cu toti clientii. Politicienii ar fi vrut sa urce impozitele, dar se temeau ca tara vecina le scade si acolo se duc toti investitorii, asa ca acum au mana libera sa urce impozitele toti si sa umfle aparatul de stat.