Macron și Merkel „iau taurul de coarne”: propun un plan de răspuns comun la criza provocată de pandemie

Emmanuel Macron și Angela Merkel au avut luni o reuniune virtuală consacrată conturării unui răspuns comun la gravele probleme sanitare și economice create de pandemia coronavirusului. Propunerile lor se vor a fi o completare a bazei de discuție înaintea prezentării, la 27 mai, a planului european al Comisiei Europene conduse de Ursula van der Leyen vizând relansarea economică a UE.

Inițiativa organizării reuniunii virtuale de luni a vizat „redresarea economică a Europei”, a precizat Berlinul. Ea a tratat probleme privind sănătatea, relansarea economică, tranziția ecologică și numerică, precum și suveranitatea industrială”, a subliniat la rândul său Elysée.

Angela Merkel a anunțat, în deschiderea conferinței de presă comune, de asemenea virtuală, că Franța și Germania sunt gata să „furnizeze un efort colosal”, propunând un plan de relansare economică european dotat cu un fond de 500 miliarde euro pentru ajutorarea țărilor UE cel mai dur afectate de pandemie.

Emmanuel Macron a subliniat, concomitent, necesitatea unei acțiuni coordonate la scară europeană în materie de sănătate, constituind, în principal, stocuri de măști de protecție, de teste, precum și stabilind un plan partajat de prevenţiune a epidemiilor. „O Europă a sănătății, a spus Macron, nu a existat niciodată, dar de acum încolo va trebui să devină o prioritate”.

Președintele Franței a lansat cu acest prilej o idee extrem de importantă, cea a „unei datorii comune pe piețele financiare”.

Nicio țară nu se va descurca singură

Inițiativa franco-germană vine în momentul în care „cei 27” membri ai UE s-au angajat în ieșirea din prima fază a crizei Covid-19, cea a măsurilor de urgență și izolare, care au afectat sever economiile lor. În prezent, „cei 27″au intrat în procesul de revenire treptată la viața normală și la relansarea economică, derulat însă dispersat, mai ales în privința gestionării frontierelor. „Toată lumea știe că nicio țară nu va ieși din actualele dificultăți singură”, a declarat președintele Franței încă înaintea reuniunii de luni, insistând asupra convergenței franco-germane înaintea unui acord între „cei 27”. Angela Merkel și Emmanuel Macron au insistat încă din 8 mai asupra necesității „mai imperioase ca oricând” a angajamentului european.

Comisia Europeană, prin președinta ei, Ursula von der Leyen, care la 27 mai va prezenta propriul plan european de relansare economică, a salutat inițiativa franco-germană. „Această propunere este în sensul celei pregătite de Comisia Europeană care va ține cont, în aceeași măsură, de punctele de vedere ale statelor membre și ale Parlamentului European”, a precizat von der Leyen.

Reamintim că PE a propus și el un plan de relansare de 2.000 miliarde pentru a putea face față recesiunii istorice ce se profilează pentru 2020 în zona euro.

Către „o reuniune fizică” a liderilor „celor 27”

Un summit european va trebui să aibă loc pentru a se negocia importante probleme cum ar fi: capacitățile de creditare, utilizarea fondurilor și modalitățile de rambursare. Problemele sunt prea importante, cu o foarte mare miză, pentru a avea nevoie de o întâlnire fizică a liderilor țărilor membre ale UE, a precizat Comisia Europeană.


Foto: By ActuaLitté – Foire du Livre de Francfort 2017, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65073277

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW