Maduro propune „petrol contra vaccinuri” pentru Venezuela

Liderul venezuelean Nicolas Maduro a propus duminică, 28 martie, într-o declarație la postul public de televiziune, un schimb „petrol contra vaccinuri”, întrucât Venezuela nu poate primi vaccinuri în cadrul programului Covax din cauza unei datorii la Organizația Mondială a Sănătății.

În plus, Venezuela este obiectul unor sancțiuni economice ce afectează în special sectorul petrolier. Situația sanitară a țării este însă extrem de grea, Venezuela confruntându-se cu un al doilea val al pandemiei de coronavirus.

„Suntem gata pentru un schimb petrol contra vaccinuri”, a spus Maduro, adăugând însă că „nu vom cerși nimic de la nimeni”.

În continuare, obiect al sancțiunilor americane

Reamintim că Venezuela și compania sa petrolieră PDVSA fac obiectul unor sancțiuni economice internaționale, în special din partea Statelor Unite, care doresc înlăturarea de la putere a lui Nicolas Maduro, a cărui realegere în 2018 este considerată frauduloasă de o parte a comunității internaționale.

Fost gigant petrolier, Venezuela producea (în februarie 2021) 520.000 barili de petrol pe zi, departe de 3 milioane barili pe zi produși în 2013. Mari probleme are în prezent Venezuela pentru a-și comercializa petrolul din cauza sancțiunilor prioritar americane.

A început campania de vaccinare cu Sputnik V și Sinopharm

În luna februarie, Venezuela a lansat o campanie de imunizări contra Covid-19 cu vaccinurile rus și chinez, urmând să mai primească și 60.000 doze de vaccin cubanez. Anterior fuseseră rezervate între 1,4 și 2,4 milioane de doze cu vaccinuri prin programul Covax al OMS, destinat țărilor sărace. Numai că niciun vaccin nu a venit din cauza datoriei pe care Venezuela o are față de această organizație. Președintele Maduro face însă, de câteva săptămâni, eforturi pentru a debloca sume din fondurile înghețate prin sancțiuni pentru achitarea datoriei la OMS.

Ţară cu o populație de 30 milioane locuitori, Venezuela a înregistrat până acum 154.165 contaminați și 1532 decese provocate de coronavirus. Cifrele par a fi mult mai mari, dat fiind că spitalele și clinicile sunt pline cu bolnavi.


Foto: By Tasnim News Agency, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47896520

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW