marți, 25 februarie, 2020
15.9 C
București

MAE: Directorii arhivelor diplomatice din statele membre și instituții ale Uniunii Europene se reunesc la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca se desfășoară în perioada 7-8 mai 2019, Reuniunea directorilor arhivelor diplomatice din statele membre și instituții ale Uniunii Europene (European Union Diplomatic Archives – EUDiA), informează un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Fiind prima întâlnire în România a EUDiA, în perioada mandatului țării noastre la Președinția Consiliului Uniunii Europene, discuțiile vor viza nu numai întărirea cooperării de specialitate, dar mai ales pe cea a cooperării la nivelul mai larg, al diplomației academice și culturale, în spiritul valorilor europene. 

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc astăzi, 7 mai, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, instituție-fanion a mediului universitar românesc, a istoriei învățământului superior și a multiculturalismului în România. Mesajele de bun venit au fost precedate de vernisajul unei expoziții de documente istorice din patrimoniul filialei Cluj a Arhivelor Naționale ale României.

Pe agenda manifestării sunt prevăzute discuții pe o tematică diversă, precum legislația arhivistică națională și europeană, rolul arhivelor diplomatice în dezvoltarea și promovarea proiectului european, în special în combaterea propagandei și a știrilor false, organizarea de expoziții și publicarea unor volume de documente, digitalizarea documentelor de arhivă, utilizarea social media etc., care vor fi găzduite de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

De asemenea, vor avea loc vizite de documentare în vechile centre de locuire urbană datând din perioada romană – municipiul Turda (Potaissa) și municipiul Alba-Iulia (Apulum), localități cu un rol important și în istoria medievală și modernă a Transilvaniei, culminând cu Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia de la 1 Decembrie 1918.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Brexit: viitorul riscant al agricultorilor britanici, fără beneficiile PAC

Părăsind Uniunea Europeană, agricultorii britanici pierd ajutoare în valoare de mai multe miliarde euro primite până acum în cadrul...

Un nou volum de Nicolae Croitoru

Zilele acestea, Editura „Niculescu” a scos de sub tipar volumul „În cercul...

IMGB, de la „ordine” la dezastru

Întreprinderea de Mașini Grele București a devenit istorie. Nu una frumoasă. Adevărul este că ne-am meritat soarta. Din cea mai...

Unul din trei angajatori români are în plan să recruteze forță de muncă din străinătate, în acest an

Aproape un sfert dintre angajatori iau în calcul să angajeze personal din străinătate în perioada următoare, iar...

TRENDING