Negocieri intense în PSD, înainte de CEx
25 de membri în CEx au semnat scrisoarea prin care se solicită demisia lui Dragnea
Lia Olguţa Vasilescu: ,,Eu nu mă văd votând vreodată împotriva lui Paul Stănescu, care îmi este amic’’
Social-democraţii se vor reuni într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD vineri, 21 septembrie, de la ora 12.30, informează Biroul de presă al partidului, citat de Agerpres. Şedinţa de vineri va avea loc în contextul în care lideri ai partidului au publicat, miercuri, în numele unui comitet de iniţiativă, o scrisoare deschisă, prin care cer demisia imediată a lui Liviu Nicolae Dragnea din funcția de președinte al partidului și din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Scrisoarea este semnată de vicepreşedintele PSD, Paul Stănescu, primarul general al Capitalei Gabriela Firea și Adrian Țuțuianu, vicepreşedinte PSD şi vicepreşedinte al Senatului.
,,Partidul Social Democrat și guvernul său sunt parte a unor conflicte interne, care au răbufnit și vor continua să se accentueze. Modul în care au fost desemnați cei trei candidați la funcția de prim-ministru și membrii Guvernului, fără niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă, a adâncit conflictele latente din partid și a generat neîncredere în rândul alegătorilor. Moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puțin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniștri, sunt element percepute în mod negativ de electoratul PSD”, au transmis semnatarii scrisorii.
De asemenea, aceştia susţin că, congresul din luna martie 2018 nu a generat o îmbunătățire a funcționării partidului, cu implicații asupra imaginii și percepției publice în rândul electoratului propriu. În acelaşi timp, în scrisoarea contestatarilor PSD se mai arată că partidul se află ,,într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societății românești: președintele României, partidele politice din opoziție, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc”.
Potrivit lui Adrian Ţuţuianu, unul dintre semnatarii scrisorii, 50 de parlamentari PSD au semnat deja scrisoarea, „toți de la organizații PSD extrem de puternice”.
„Sunt 68 sau 69 de membri în Comitetul Executiv Național. (…) Dacă adunăm acești parlamentari suntem peste 50 și sigur veți vedea că sigur vor fi și alți lideri importanți, care se vor alătura acestui demers”, a declarat Adrian Țuțuianu la B1 tv.
În opinia lui Țuțuianu, Dragnea trebuie să plece de la conducerea PSD deoarece se află sub scorul partidului, lucru care este de neacceptat.
„Noi dorim să resetăm activitatea partidului, credem că la acest moment Dragnea trebuie să facă un pas înapoi de la cele două funcții care sunt de maximă vizibilitate. N-am nicio îndoială că condamnarea lui Dragnea din dosarul ”Referendumul” e una politică, dar percepția publică e cu totul alta. Foarte mulți ne-ați acuzat că tot ce facem sunt acte venite în sprijinul unui om, ceea ce e neadevărat. Sunt lucruri ce trebuie corectate, dar trebuie să ținem cont de percepția publică. Sondajele arată că președintele partidului e sub scorul partidului, ceea ce e absolut în neregulă. Mereu PSD a avut lider-locomotivă sau la scorul partidului. În plus, eu știu din teritoriu cum e starea de spirit din interiorul partidului. Cei mai mulți spun că trebuie să eliminăm acest element de vulnerabilitate, această acuză că noi lucrăm numai în interesul unui singur om. Din acest motiv i-am cerut lui Dragnea să facă un pas în spate și să conducă interimar Dăncilă, că e numărul doi în partid”, a mai spus Adrian Țuțuianu, pentru B1 TV.
Lia Olguţa Vasilescu trece în tabăra contestatarilor PSD
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat miercuri seară că nu va vota împotriva lui Paul Stănescu, deoarece vicepreşedintele PSD îi este amic. Potrivit lui Vasilescu, decizia de a demisiona îi aparţine strict lui Liviu Dragnea, fiind un act unilateral.
,,Am un mesaj pentru toți cei trei semnatari. Nu s-a pus problema să fie excluși în partid. Noi avem nevoie de o soluție echilibrată. Eu nu mă văd votând vreodată împotriva lui Paul Stănescu, care îmi este amic. Demisia este o decizie pe care trebuie să o ia dumnealui (Dragnea). Demisia este un act unilateral. Nu pot eu să cer demisia cuiva. Haideți să ne gândim ce se întâmplă și după mai departe cu partidul. Dar toate rufele murdare eu zic că trebuie să le spălăm în CEx și să ieșim de acolo cu o soluție agreată. Urmează să avem niște discuții foarte serioase, chiar dacă îndelungate și vom sta mai multe ore, toate lucrurile trebuie spuse acolo și nu în altă parte”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3, citată de B1 tv.
De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a declarat joi că va semna scrisoarea prin care se solicita demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului şi a Camerei Deputaţilor.
,,În această după-amiază va avea loc şedinţa Comitetului Executiv al PSD Caraş-Severin, convocat de preşedintele filialei judeţene, deputatul Ion Mocioalcă. Tema o constituie scrisoarea înaintată conducerii PSD de către vicepreşedinţi ai partidului şi de către preşedinţi de organizaţii judeţene. În şedinţa din această după-amiază, preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, va supune discuţiei această scrisoare, pentru că pe parcursul zilei de vineri va fi un Comitet Executiv Naţional, unde se va participa cu un punct de vedere unitar. Eu, personal, voi semna această scrisoare, pentru că am fost şi sunt alături de preşedintele Ion Mocioalcă. Ştiu ce conţine scrisoarea şi o voi semna”, a declarat preşedintele CJ Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, pentru Agerpres.