Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Secretarul General al Consiliului Europei, în marja participării la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale a ONU

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 21 septembrie 2022, o întrevedere bilaterală cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, potrivit mae.ro.

Cei doi oficiali au abordat subiecte legate de situația actuală de securitate și provocările cu care se confruntă Consiliul Europei după excluderea Rusiei din această organizație, precum și cooperarea cu societatea civilă, mass-media independente și opoziția democratică din Rusia și Belarus, aspecte care vor marca activitatea Consiliului Europei pe termen scurt și mediu.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a exprimat susținerea deplină a României față de rolul Consiliului Europei (CoE) în promovarea standardelor în domeniile politic, juridic, afaceri interne și capacitate administrativă. În acest context, a evidențiat rolul important al CoE în ceea ce privește oferirea de sprijin pentru consolidarea instituțională și constituțională, a luptei anti-corupție și împotriva discriminării în Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării eforturilor de eficientizare a multilateralismului și de întărire a rezilienței pe baza valorilor democratice şi a regulilor dreptului internațional.

În cadrul întrevederii, ministrul român de externe a reiterat faptul că ţara noastră sprijină activ eforturile CoE pentru investigarea tuturor încălcărilor drepturilor omului. A menționat contribuția financiară voluntară a României pentru sprijinirea CEDO în efortul de a recupera întârzierile în gestionarea dosarelor de pe rol. De asemenea, a informat despre cererea de intervenție făcută de România pe 16 septembrie la CEDO în favoarea Ucrainei în procesul deschis de aceasta împotriva Rusiei pentru încălcări ale drepturilor omului în contextul invaziei. (https://www.mae.ro/node/59625). 

Ministrul de externe român a exprimat angajamentul ferm pentru continuarea sprijinului amplu acordat de către țara noastră refugiaților ucraineni.

De asemenea, a subliniat importanța intensificării eforturilor de către comunitatea internațională pentru a sprijini societatea civilă rusă și jurnaliștii din țară și din exil, pe linie de protecție și promovare a drepturilor omului, mai ales după ce Federația Rusă a încetat să mai fie parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. In același sens, s-a referit la sprijinul României, prin fonduri donate prin European Endowment for Democracy pentru societatea civilă și media independente belaruse.

În acest context, a salutat inițiativa de înființare a unui Grup de Contact în cadrul Consiliului Europei, în cooperare cu reprezentanții forțelor democratice din Belarus și ai societății civile.

Oficialul român a reiterat încrederea țării noastre în mecanismele de monitorizare ale Consiliului Europei, ca fiind instrumente deosebit de utile pentru consolidarea democrației.

La rândul său, Secretarul General al Consiliului Europei a mulțumit ministrului român de externe pentru eforturile de a sprijini refugiații din Ucraina și societatea civilă din Belarus.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW