Rusia: Val de proteste la Moscova, Sankt Petersburg și alte zeci de orașe împotriva mobilizării militare parțiale anunțate de Vladimir Putin

Corespondenții la Moscova ai agențiilor internaționale de presă relatează că încă din primele ore de după anunțul făcut de Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială, ce va afecta în jur de 300.000 de cetățeni cu vârste între 18 și 60 ani, plus instrucție militară, la Moscova, la Sankt Petersburg și în alte zeci de orașe de pe întreg teritoriul Rusiei au ieșit în stradă cu miile rușii care nu vor să lupte în Ucraina. La întrebările jurnaliștilor străini, nu puțini au început să spună deschis că nu sunt de acord cu invadarea Ucrainei și că ei nu vor să fie carne de tun pentru actualul guvern al Rusiei. Forțele de ordine au intervenit în forță, operând, conform ultimelor cifre încă parțiale, peste 1.300 de arestări. Potrivit organizației neguvernamentale OVD-Info, organizație specializată în ținerea evidenței arestărilor, o mobilizare masivă la proteste a avut loc în cel puțin 38 de orașe ale țării. Jurnaliștii de la France Presse au asistat la arestarea violentă, pe arterele principale ale Moscovei, a cel puțin 50 protestatari. Tineri și cetățeni mai în vârstă, mobilizabili, scandau ”Nu războiului!”, Nu vrem mobilizare!”, ”Nu vreau să mor pentru Putin!”. ”Toată lumea este înfricoșată, eu sunt pentru pace, nu vreau să trag cu arme”, a explicat un manifestant din Sankt Petersburg, Vasili Fedorov, student ce purta un tricou imprimat cu o emblemă pacifistă. Însuși Ministerul rus de Interne, citat de agenția rusă de presă Interfax, a informat că miercuri seară a reprimat ”tentativele de organizare a unor adunări neautorizate… Toate au fost stopate iar persoanele care au comis violări ale legilor în vigoare au fost arestate și conduse la unitățile de poliție teritoriale pentru anchete și urmăriri în justiție”, se spune în comunicatul respectiv.

Presa internațională relatează despre protestele contra mobilizării militare în localități până în Siberia orientală, la Habarovsk, Irkuțk, Iakuțk, Novosibirsk și Tomsk, sau în vestul părții europene a Rusiei, la Perm și Ecaterinburg, unde imagini apărute la posturile de televiziune arătau modul dur de intervenție al forțelor de ordine.

Continuă fuga din țară a mobilizabililor

Așa cum s-a anunțat, încă din prima zi de la anunțarea mobilizării parțiale fuseseră epuizate biletele de avion la zborurile în țările apropiate Rusiei, în Armenia, Georgia,Tadjikistan, Turcia, în Serbia și chiar în țări din nordul Africii sau în Afganistan. Se pare însă că autoritățile ruse au intervenit imediat și au cerut agențiilor specializate în vânzarea de bilete de avion să nu mai dea bilete bărbaților mobilizabili. În schimb, miercuri seară erau semnalate coloane lungi de automobile la bordul cărora se aflau bărbați mobilizabili ce se grăbeau să ajungă la granița cu țări vecine pentru a scăpa de mobilizare.

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. RUSSIA – The rules signature of Christ and Elijah (heavenly definiton)
    MOSCOW – Cow’s moo from south (hd)
    RUSIA – Raiul din Sud.
    CORIDA – Corul Iadului (2004-prezent)
    TAURUL – Aurul Lui Hristos si Tisbitul (Casa Raiului cu tot Creationismul)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW