Eugen Măruţă (gds.ro)
Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, nu știe pe cine va trimite exact la pensie, după ce va intra în vigoare actul normativ prin care este modificată Legea pensiilor.
Daniel Burlan a declarat că va solicita un punct de vedere scris Casei Naționale de Pensii cu privire la modul în care va fi interpretată și aplicată legea care acordă condiții speciale de muncă la CEO și prin care vârsta de pensionare la companie scade de la 55 la 52 de ani, cu o vechime minimă de 25 de ani în domeniul energetic și minier. Scăderea vârstei va fi posibilă prin acordarea de condiții speciale de muncă angajaților care în momentul de față sunt încadrați la condiții deosebite.
În jurul datei de 19 august legea va intra în vigoare, potrivit prevederilor din actul normativ. Este de așteptat însă ca normele de aplicare să lămurească totuși cum va fi aplicată legea și, prin urmare, câți angajați ai CEO vor ieși la pensie mai devreme. O estimare arată că ar fi în jur de 3.000 de angajați care ar ieși imediat la pensie, în baza noii legi. Depinde însă și ce punct de vedere va trimite Casa Națională de Pensii la Complexul Energetic Oltenia.
„Poate asistăm la o lege care nu poate fi aplicată”
Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a declarat că nu își dorește să se ajungă în situația ca legea privind scăderea vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia să nu se aplice. Dumitru Pârvulescu spune că sunt peste 3.000 de angajați ai companiei care ar beneficia de pe urma legii respective și care ar fi dezamăgiți să nu poată să iasă mai devreme la pensie, mai ales că au muncit în condiții speciale și nu au beneficiat de acestea ani de zile.
„Ar fi mare păcat față de cei 3.000 de colegi care au gândul numai la pensie. Nu este obligatoriu că toți cei care au condiții vor pleca. Așteptăm 30 de zile, să vedem cum se va aplica. Dacă au 30 de ani vechime vor pleca. Dacă nu, diferența va fi prea mare și nu vor pleca. Așteptăm 30 de zile și vedem. Noi am avut o întâlnire cu șefii de la Casa de Pensii care au avut puncte de vedere pline de ambiguitate. Până pe 19 august se va tot discuta pe tema asta și oamenii vor fi bulversați. Eu cred că dosarele tuturor angajaților cu 30 de ani vechime vor fi preluate de Casa de Pensii obligatoriu”, a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME. Ideea este dacă legea va avea efecte și retroactiv sau se va aplica de acum înainte.
Părerile sunt împărțite în rândul parlamentarilor
Deputatul PNL Gorj, Gheorghe Pecingină, a declarat că legea se va aplica așa cum a fost votată. Deputatul USR, Radu Miruță, a spus la rândul său că nu trebuie să fie generat un scandal în jurul acestei legi care este clară. A existat însă un punct de vedere imediat după votul din Camera Deputaților, cel al parlamentarului Dan Vîlceanu, care a spus că noua lege nu va putea fi aplicată. În timp ce Radu Miruță și Gheorghe Pecingină au votat legea, parlamentarul Dan Vîlceanu a fost singurul care s-a abținut, declarând că legea respectivă nu va putea să fie aplicată. Dacă legea se va aplica și pentru anii trecuți, atunci se pune întrebarea dacă vor trebui să fie achitate și contribuțiile pentru condiții speciale de muncă. Acest lucru va genera și o pensie mai mare.