Marius Vasiliu, MIPE: „Strategia PNRR va putea fi aprobată în toamnă”

Secretarul de stat Marius Vasiliu a participat joi, 1 iulie 2021, la videoconferința organizată de Bursa, România – Strategia dezvoltării. În intervenția sa, a punctat importanța Planului Naţional de Redresare şi Reziliență (PNRR) din perspectiva dezvoltării și reformelor necesare României, cu sprijinul celor 29,2 miliarde euro alocați, arată un comunicat MIPE.

PNRR reprezintă o oportunitate uriaşă de finanţare și șansa unei transformări în decursul următorilor 5 – 10 ani, dar și șansa de a ne alinia mai bine la dezideratul de la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană. Această oportunitate, care a venit într-un context nefavorabil pentru întreaga omenire, ține și de reorientarea către bazele unei societăţi, a unei economii care să reziste unor șocuri de acest gen și în viitor. Practic, este ceea ce își propune acest mecanism de redresare şi rezilienţă, a spus Marius Vasiliu, care a punctat și stadiul Planului României, aflat în etapa de evaluare la nivelul Comisiei Europene.

Fiind o grămadă de lucruri în România pe care toată lumea vrea să le rezolve prin PNRR, procesul de negociere, inclusiv internă, a fost laborios și destul de complicat. Pe lângă necesităţi, mai sunt şi condiţionalităţi, care ne prind într-o defazare ca stat membru în relaţia cu UE, atâta timp cât priorităţile altor state sunt diferite de cele de bază ale României – autostrăzi, drumuri, infrastructură, alimentare cu gaze – noi ne încălzim încă la sobe cu lemn şi folosim cărbune în termocentrale, deci la nivelul României aceste lucruri sunt încă deziderate şi provocări, a explicat oficialul MIPE, care a anunțat că PNRR va fi aprobat, cel mai probabil, la începutul toamnei, moment din care România va primi și prima tranşă de finanţare – un avans de 13% din alocare.

Marius Vasiliu a amintit domeniile în care PNRR va avea un impact deosebit, de la infrastructura de transport și cea de sănătate, la digitalizare și mediu, energie verde și educație, dar și mediul de afaceri. A subliniat că interesul pentru aceste domenii de intervenție, așa cum este reflectat în varianta finală a PNRR, a venit nu doar din ceea ce își dorește clasa politică, ci dintr-o lungă și repetată serie de consultări cu părțile interesate, de la nivelul întregii societăți.

A punctat în continuare obligativitatea îndeplinirii obiectivelor asumate de România pe marginea PNRR, cu termene și condiții diferite de Programele standard de finanțare europeană. Oportunitatea vine la pachet cu obligativități pentru mediul politic, care înțelege nevoia de a crea un proiect de țară, care să facă față din toate punctele de vedere condiționalităților și, mai ales, exigențelor de la nivel european.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW