11.8 C
București
joi, 6 mai

Mark Rutte, victorios în legislativele din Olanda. Obține un al patrulea mandat consecutiv la guvernare

Deși rezultatele finale ale alegerilor legislative din Olanda vor fi cunoscute abia la 26 martie, încă de miercuri seară, târziu, era certă victoria lui Rutte și a partidului său conservator VVD pentru un al patrulea mandat. Partidul lui Mark Rutte, la putere din 2010, obține acum 36 din cele 150 locuri în camera inferioară a Parlamentului, lăsând să se întrevadă clar posibilitatea ca tot el să formeze noua coaliție guvernamentală. În prima sa declarație, Mark Rutte a subliniat faptul că provocările în fața țării „sunt enorme”, unul dintre obiectivele imediate fiind scoaterea țării, în următoarele săptămâni, din criza sanitară.

Surpriza acestui scrutin din Olanda este afirmarea puternică a formațiunii politice D-66, un partid de centru-stânga, pro-european, la conducerea căruia se află dna Sigrid Kaag, diplomat de profesie, deținătoarea, până în prezent, a mai multor importante funcții de anvergură internațională. Acest partid, activ pro-european, a ajuns pe poziția a doua în privința rezultatelor legislativelor de la începutul acestei săptămâni, cu 27 locuri în camera inferioară a parlamentului – un rezultat considerat de analiștii politici locali ca „inedit” în istoria acestui partid vechi de 55 ani.

Rezultatele cunoscute încă de pe acum ale scrutinului îi impun lui Mark Rutte să construiască o coaliție cu cel puțin două alte partide pentru a ajunge la o majoritate guvernamentală de 76 mandate parlamentare. Sunt mai întâi așteptate rezultatele finale ale scrutinului, la 26 martie.


Foto: By Rijksoverheid.nl – Rijksoverheid.nl, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43066007

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW