La nivel mondial, se produc anual sute de tone de plastic, tot atâtea fiind aruncate în mediul în care trăim. De la pungi de plastic, până la carcase de gadget-uri, sticle din plastic, tacâmuri, farfurii şi caserole din plastic, jucării, cutii, ambalaje şi piese componente pentru o serie foarte largă de produse, toate contribuie alarmant la degradarea mediului în care trăim.
Nivelul de poluare, impactul asupra florei şi faunei, schimbările climatice şi scăderea nivelului de sănătate a omului, sunt rezultatul impactului pe care deşeurile îl au asupra planetei. La nivel micro şi macro, planeta suferă, iar noi odată cu ea. În acest context dificil şi alarmant, s-au luat măsuri şi s-au stabilit norme care să conducă la stoparea poluării, la limitarea impactului devastator pe care îl au toate elementele nocive asupra mediului.
Plasticul sintetic
Plasticul folosit astăzi în majoritatea domeniilor, a luat naştere din nevoia omului de a se adapta rapid la nou, cu un preţ foarte mic. Plasticul folosit la scară largă, cu un preţ redus, este un produs sintetic realizat din produse petrochimice, iar procesul de fabricaţie implică poluarea masivă care conduce la schimbări climatice şi la afectarea stării de sănătate a oamenilor şi animalelor.
Astfel, plasticul sintetic este răspunzător de modificările suferite în regnul vegetal şi animal, dar şi de alterarea sănătăţii umane. Atât viaţa marină, cât şi cea din sălbăticie, atât speciile de plante, cât şi omul, toate sunt supuse unui proces alarmant degenerativ, sub impactul masiv al plasticului care tinde să acopere întreaga planetă, dacă nu se iau măsuri la un nivel foarte avansat.
Plasticul în viaţa de zi cu zi
Cu toţii folosim plastic, fiind cel mai frecvent uzitat material. Pungi din plastic, veselă şi tacâmuri, ceşcuţe şi pahare de unică folosinţă, cutii, recipiente, toate fac parte din viaţa noastră, folosindu-le şi aruncându-le fără a realiza că impactul acestora asupra mediului este foarte mare.
În acest context, cu toţii ar trebui să luăm câteva măsuri care să limiteze folosirea plasticului în exces, cât şi agresarea mediului. Putem renunţa la sticlele din plastic, revenind la sticla care se poate reutiliza. Atunci când avem nevoie de tacâmuri, pahare, veselă şi alte accesorii de unică folosinţă, putem apela la caserole biodegradabile realizate din trestie de zahăr sau alte materiale naturale.
Ar fi de folos să nu mai cumpărăm atât de des pungi din plastic, ci să apelăm şi la alte materiale mult mai prietenoase cu mediu. Un pas mic, dar foarte important, este cel al susţinerii reciclării. Selectate şi depuse la centrele de colectare, recipientele din plastic sunt oprite din drumul lor distrugător printre plante, animale şi oameni.
Materialele viitorului
În ceea ce priveşte înlocuirea plasticului sintetic, folosind alte tipuri de materiale sau alte procese de fabricaţie a plasticului, deja se fac primii paşi. Plasticul sintetic este înlocuit în fabricarea diferitelor tipuri de produse, de materiale naturale extrem de sigure pentru mediu, prin prisma structurii lor naturale.
Astfel, în fabricarea tacâmurilor de unică folosinţă sau a paharelor şi veselei, se folosesc materii prime precum bambusul, amidonul de porumb, trestia de zahăr sau coaja citricelor.
Celuloza extrasă din diferite specii de plante, este des adoptată în industria produselor de unică folosinţă. Astfel, mediul este protejat prin propriile resurse, acestea neimplicând distrugerea niciunui alt element natural în procesul lor de degradare.
Plasticul biodegradabil
Plasticul biodegradabil este caracterizat de capacitatea de a se descompune în mod natural, microorganismele din mediu putând descompune materialele componente. Plasticul biodegradabil este fabricat din substanţe petrochimice, însă cu un adaos de aditivi biodegradabili şi materii prime regenerabile. În contact cu mediul, acest bioplastic se transformă în compost, astfel că produce un nivel foarte redus de poluare.
Policarbonatul
Policarbonatul este un material care poate lua locul plasticului în viitor. Este realizat din zahăr şi dioxid de carbon, fără niciun produs petrochimic. Astfel, adoptându-se alte formule de fabricare a plasticului, se produc emisii de carbon foarte mici, se reduce consumul energetic şi de petrol, nu vor mai exista toxine şi substanţe chimice în atmosferă, se asigură descompunere naturală. În acest context, impactul negativ asupra mediului este foarte mult diminuat.
Este adevărat că aceste linii de producţie sunt mult mai costisitoare în comparaţie cu plasticul sintetic, însă ţinând cont de efectele negative pe care deşeurile le au asupra mediului, acest aspect nu trebuie să devină decizional într-un mod nefavorabil mediului, atunci când va trebui să alegem între plasticul care acum sufocă planeta şi alte variate naturale, prietenoase cu mediul.
Plantele, animalele şi omul au nevoie de sprijin în lupta cu deşeurile, o luptă în care omul trebuie să facă schimbări majore în modul în care abordează, respectă şi conservă mediul natural în care trăieşte.