6.5 C
București
duminică, 24 ianuarie

Matteo Renzi: Actuala criză este “mai gravă decât cea din 2008”. Italia a comis erori ce nu trebuie repetate de alții

Reacționând la alocuțiunea televizată de joi seară a președintelui Emmanuel Macron, fostul premier italian Matteo Renzi a declarat la postul francez de radio “Europe 1” că Uniunea Europeană se confruntă, și ea, în acest moment, cu “cea mai gravă criză financiară din istoria sa”, consecință a pandemiei cu coronovirus.

“Eu cred că Franța a înțeles foarte bine ce trebuie făcut”, a relevat Matteo Renzi.”Multă vreme, țările europene, în special Italia, nu au înțeles ce se petrece în Europa… Italia, în mod clar, a comis în ultimele săptămâni unele erori, foarte importante pentru celelalte țări ale lumi, pentru a evita să le repete… Apreciez mult inițiativa președintelui Macron, care demonstrează că domnia sa a înțeles situația creată și nu va pierde timp în luarea de măsuri eficiente”, a spus Matteo Renzi.

Multe țări europene “nu sunt conștiente de gravitatea situației”

În opinia lui Renzi, există multe slăbiciuni în poziția Germaniei, a Regatului Unit și a Spaniei. La nivel european, Bruxellesul a decis crearea unui fond de 25 miliarde de euro, destinat limitării impactului financiar al virusului ucigaș… Numai că, adaugă Renzi, UE trebuie să se pregătească pentru a face față uneia dintre cele mai grave crize economice din istoria sa. Nu avem, deci, nevoie de răspunsuri birocratice”. Ceea ce se va petrece în următoarele luni, avertizează Renzi, va fi o criză mai gravă decât cea din 2008. Sunt cuvinte mari, dar situația este mai gravă decât cea din septembrie 2001 în Statele Unite. Suntem într-o criză care în următoarele săptămâni poate deveni, realmente, tragică pentru Europa: criză economică, financiară și o criză sanitară, că urmare a blocării la domiciliile lor a persoanelor carantinate sau izolate, ori pur și simplu datorită prudenței, nu doar în Italia, ci și în alte țări, probabil și mai numeroase.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW