Summitul China-Asia Centrală s-a încheiat, vineri, la Centrul Internațional de Conferințe din orașul Xi’an, capitala provinciei chineze Shaanxi. Președintele Chinei, Xi Jinping, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kârgâzstanului, Sadir Japarov, președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, președintele Turkmenistanului, Serdar Berdimuhamedov și președintele Uzbekistanului, Shavkat Miromonovich Mirziyoyev, au avut o întâlnire cu presa acreditată la eveniment. De asemenea, părțile au consimțit să profite de actualul summit pentru a înființa oficial mecanismul reuniunii liderilor de stat China-Asia Centrală.
În timpul conferinței de presă, Xi Jinping a declarat că, la actualul summit, a fost evocată istoria contactelor și schimburilor între China și Asia Centrală, fiind trecute în revistă rezultatele cooperării, fiind făcut bilanțul experiențelor reușite și încheiate noile consensuri. Părțile au semnat în comun Declarația de la Xi’an, au adoptat lista rezultatelor reuniunii, elaborând planul de dezvoltare pe viitor a relațiilor China-Asia Centrală. Xi a menționat că, în situația internațională aflată în transformări uriașe nemaiîntâlnite în ultimul secol, urmărind interesele fundamentale și un viitor mai bun pentru popoare, părțile au determinarea să lucreze împreună pentru contracararea provocărilor, pentru constituirea unei tot mai strânse comunități cu destin comun China-Asia Centrală, aducând contribuții la promovarea comunității umane cu destin comun.
În acest sens, părțile se vor sprijini reciproc în chestiuni care implică suveranitatea, independența, securitatea, integritatea teritorială și alte interese esențiale ale statelor, vor respecta calea de dezvoltare aleasă de fiecare țară potrivit propriei realități, opunându-se cu fermitate interferinței oricărei forțe în afacerile interne ale altora, sub orice pretext. Statele din Asia Centrală confirmă marile semnificații pe care le are calea modernizării Chinei pentru dezvoltarea lumii, reafirmându-și poziția de a respecta neclintit și cu strictețe principiul existenței unei singure Chine.
Considerând un nou punct de pornire cea de-a 10-a aniversare a cooperării, în realizarea în comun a inițiativei „O centură, un drum”, părțile vor acționa pentru accelerarea conexiunii strategiilor de dezvoltare, pentru promovarea liberalizării și facilităților comerțului, extinderea cooperării în economie și investiții, pentru promovarea construcției coridorului de transport China-Asia Centrală, a eforturilor de stabilire a relațiilor de parteneriat în dezvoltarea energetică, încurajând cooperarea în domeniul tehnologiilor noi și înalte, asigurând siguranța cerealieră în regiune.
De asemenea, părțile vor aprofunda multilateral schimburile și cooperarea în științe umaniste, derulând cooperări în sport, arheologie, turism și în domeniul medico-sanitar. Vor organiza în bune condiții Anul culturii și artei și Festivalul de artă pentru tineri din China și Asia Centrală, promovând înființarea pe reciprocitate a centrelor culturale pentru amplificarea schimburilor de vizite, îndeosebi a schimburilor între tineri, aplicând în comun planul „Drumul cultural al Mătăsii”. China este dispusă să ofere în continuare burse de stat tinerilor din țările din Asia Centrală, să înființeze și mai multe ateliere Luban și centre de medicină tradițională în Asia Centrală, ajutând țările din zonă în pregătirea talentelor.
Totodată, părțile vor combate cu fermitate orice formă de terorism, separatism și extremism, precum și traficul de droguri, crimele organizate transnaționale, vor consolida parteneriate în securitatea biologică, cibernetică, în eforturile de salvare și de combatere a efectelor dezastrelor, continuând să acorde sprijin poporului afgan pentru menținerea securității și stabilității, pentru restaurarea păcii și reconstrucția țării.
Mai mult, părțile vor urmări strict obiectivele și principiile Cartei ONU, angajându-se în susținerea multilateralismului, a dreptului internațional și a normelor recunoscute în relațiile internaționale, în susținerea echității și dreptății internaționale, promovând ordinea internațională și sistemul de gestionare globală să fie mai echitabile și raționale. Părțile sprijină și au disponibilitatea să aplice Inițiativa Dezvoltării Globale, Inițiativa privind Securitatea Globală, Inițiativa privind Civilizațiile la nivel global, considerând că acestea au semnificații însemnate pentru menținerea păcii și dezvoltării mondiale, pentru progresul civilizațiilor omenirii.
Pe de altă parte, președintele Xi Jinping a anunțat înființarea oficială a mecanismului reuniunii liderilor de stat China-Asia Centrală, care va fi organizată o dată la doi ani, prin rotație, în China și în țările din Asia Centrală. Următoarea ediție a summitului va fi organizată în 2025, în Kazahstan. Mecanismul are stabilit Secretariatul permanent în China, având ca priorități promovarea cooperării în transporturi, economie, comerț, investiții și industie, agricultură, energie, servicii vamale și în științe umaniste.
Xi Jinping a exprimat convingerea că, în urma eforturilor depuse în comun, relațiile dintre China și țările din Asia Centrală vor avansa dinamic, venind în sprijinul dezvoltării și întineririi celor șase țări, dând energie păcii și stabilității în regiune.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV