Noxele profesionale sunt diverse și toți lucrătorii sunt expuși la unele dintre ele.
Dacă, pe vremea comunismului, acordam atenție mineritului, siderurgiei, industriei chimice, azi ne preocupă munca funcționarilor, personalului medical, învățământului, serviciilor. S-au schimbat ,,vremurile“, s-au schimbat oamenii, s-au schimbat noxele profesionale.
Legislația în domeniu este bună, admirabilă putem zice, dar trebuie schimbată din temelie, cum ar zice ,,Nenea I.L. Caragiale”. Păi, dragi cititori, să vedem de ce, pentru cine și cum.
Finanțarea examinărilor medicale profilactice
Finanțarea acestor examinări medicale profilactice (de prevenire a apariției bolilor profesionale) se face de către patronat (angajator) care este profund nemulţumit, și pe bună dreptate:
– angajatorul plătește examenul medical la încadrarea în muncă + controlul medical periodic + cotizația la ,,Fondul pentru accidente de muncă și boli profesionale” (de pe lângă Casele de pensii județene ) + CAS (Casa de asigurări de sănătate) pentru angajați + laboratoare pentru monitorizarea (determinarea) noxelor profesionale + concediile medicale ale angajaților + bonuri de masă + tichete de vacanță (inclusiv în stațiuni balneare).
– angajatorii mai plătesc impozite pe venit, rate și dobânzi bancare + amenzi (dacă este cazul).
În aceste condiții – inclusiv deprecierea monedei naționale – este foarte greu să faci față concurenței pe plan extern. Falimentul firmelor românești bate la ușă cu repercusiuni asupra bugetului de stat, șomajului etc.
Trebuie să se facă ordine în acest domeniu. Un vechi proverb românesc spune ,,nu se poate beli un măgar de două ori” (dar un privatizat poate fi – la români – și de 5 – 6 ori. Cu banii privatizaţilor se susține un aparat de stat greoi și adesea ineficient).
Concluzie: toate aceste cheltuieli profilactice – examenul medical la angajare și controlul medical periodic – trebuie susținute de ,,Fondul pentru accidente de muncă și boli profesionale”.
Finanțarea de către patronate a profilaxiei
Finanțarea de către patronate a profilaxiei (prevenției) bolilor profesionale prin examen medical la angajare și controlul medical periodic a avut și efecte medicale nedorite. Astfel, firmele medicale prestatoare de servicii au început lupte concurențiale acerbe nu în domeniul competenței, ci în domeniul prețurilor cât mai mici, pentru ca patronii să-i solicite și anul viitor.
În perioada cât am lucrat la o Policlinică privată ca medic primar specialist de medicina muncii, am constatat pe propria-mi piele că patronul Policlinicii mi-a interzis să declar/semnalez 16 cazuri de hipoacuzie profesională la o întreprindere mare siderurgică. Se temea că firma în cauză va apela la alt patron de Policlinică, anul viitor și el va pierde bani buni și mulți.
Prețurile din ce în ce mai mici pentru prestațiile medicale au scăzut calitatea prestațiilor medicale. S-a ajuns la prețuri de 25 lei pentru examinare medicală, EKG, analize de laborator, imagistică medicală… Curată bătaie de joc.
Dispensarizarea bolilor profesionale
Dispensarizarea bolilor profesionale (examinări medicale și paraclinice, tratamentele medicamentoase, plata concediilor medicale) trebuie să fie făcută în policlinicile de stat, spitalele de stat.
Acești bolnavi sunt asigurați CAS (pe de o parte) și de asemenea trebuie avut în vedere un bilanț medical și un tratament integrat – pentru fiecare pacient – vizând bolile neprofesionale și bolile profesionale . Deci aceste cheltuieli trebuiesc scoase de sub ,,competența” sau ,,incompetența” celebrului ,,Fond pentru accidente de muncă și boli profesionale”. Pacientul are diverse afecțiuni – profesionale sau neprofesionale – care trebuiesc finanțate (investigate și tratate) unitar, prin CAS.
Iată deci, pe scurt și la modul concret ce ar trebui făcut. Să nu ezităm. Să-i iubim și să-i respectăm și pe patroni, dar și pe salariați.