,,La Consiliul European merge preşedintele României, iar în cazul unor propuneri noi, este nevoie de mandat din partea Legislativului”, a declarat, duminică seara, la Digi 24, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, citat de Agerpres.
Declaraţiile conducerii MAE vin în contextul în care premierul Viorica Dăncilă a declarat, la Antena3, că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de primul ministru, şi nu de preşedintele României.
,,Am văzut când a venit cancelarul austriac Sebastian Kurz că a preluat ştafeta preşedinţiei. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de primul ministru şi de către Guvern, este o regulă care trebuie respectată, deci tot ce înseamnă legislaţie europeană, tot ce înseamnă a conduce consiliile pe diferite domenii, le conduc miniştrii din guvern şi primul-ministru conduce preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a spus Viorica Dăncilă.
,,Răspunsul tehnic este dat de două decizii ale Curții Constituționale, de pe vremea președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora la Consiliul European merge președintele României. În cazul în care sunt probleme de tip economic și financiar poate să meargă primul-ministru. În ambele cazuri însă, este nevoie să existe un mandat din partea Parlamentului, atunci când se vine cu propuneri sau cu poziții noi din politica externă a României”, a mai declarat Teodor Meleșcanu.
Ce spune CCR
Potrivit Deciziei CCR Nr. 683 din 27 iunie 2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 479 din 12.07.2012, ,,prin raportare la specificul constituţional al României, aşa cum este consacrat la nivel constituţional, şeful statului este preşedintele României, care are atribuţia constituţională a reprezentării României. În acest context, primul-ministru nu poate reprezenta statul român la Consiliul European, atât timp cât această reprezentare este asigurată de şeful statului, respectiv preşedintele României.
Pe de altă parte, nu este admisibilă nici o dublă reprezentare, atât prin preşedintele României, cât şi prin primul-ministru. Având în vedere că în Consiliul European sunt reprezentate statele, iar în Consiliu, guvernele statelor şi ţinând cont că, în conformitate cu prevederile constituţionale, preşedintele României reprezintă statul român, rezultă, fără îndoială, că preşedintele României trebuie să reprezinte statul român în Consiliul European, iar Guvernul să participe la Consiliu”.
De asemenea, Art. 80 alin. (1) din Constituţie privind rolul şefului statului prevede că ,,Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării’’.