Ministerul Afacerilor Externe se alătură, şi în aces an, instituțiilor statului român care marchează, la 26 iunie, Ziua Drapelului Național. Această aniversare oferă tuturor românilor posibilitatea de a-şi manifesta atașamentul față de unul dintre simbolurile identității și unității naționale.
„Drapelul reprezintă nu numai unul dintre semnele convențional distinctive ale unui stat, ci și un element simbolic fundamental care stimulează și adună în jurul său energiile pozitive ale națiunii, puse în slujba idealurilor acesteia.
Atestat istoric în 1834, când conștiința națională în Principatele Române solicita tot mai insistent unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești Alexandru Ghica Vodă a obținut de la otomani permisiunea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”. Oficializarea sa a avut loc în mai multe etape, începând cu desemnarea unui drapel în două culori, (galben și roșu), destinat corăbiilor, și a unui drapel în trei culori (roșu, galben și albastru, având la mijloc, drept emblemă, un vultur) atribuit armatei.
A continuat cu adoptarea Tricolorului ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei Revoluției de la 1848, 14/26 iunie, prin promulgarea Decretului Numărul 1 de instituire a drapelului național, cu înălțarea „flamurii celei mari tricolore a națiunii române” în timpul Adunării de la Blaj din 3/15 mai, cu impunerea ca drapel național a steagului cu cele trei culori dispuse pe orizontală în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, și urmând ca forma de astăzi, cu benzile dispuse pe verticală, să fie consfințită după venirea la putere a lui Carol I, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene la vremea aceea.”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.