Preot, Ionel Rusu – Membru UZPR FILIALA GALAȚI
Sub patronajul Asociației cultural – filantropice “ Ion T. Ion” în ziua de 15 ianuarie a.c. la orele după amiezii a avut loc un eveniment de suflet de o mare sensibilitate închinat împlinirii a 173 de ani de la nașterea marelui poet – nepereche , Mihai Eminescu. Adunarea culturală s-a deschis cu o mică slujbă de pomenire a marelui simbol național oficiată de părintele Ioniță Gheorghe de la parohia Umbrărești I Vale. Fiul satului și cetățean de onoare al Comunei ,părintele Rusu Tudoriță a prezentat o cuvântare festivă de înaltă clasă, despre persoana și opera marelui om de cultură plecat în eternitate ,acum 123 de ani .
Grupul de cateteză al parohiei Umbrărești I Vale constituit din 55 de membri , băieți și fete , a adus o contribuție deosebită pentru reușita culturală a zilei eminesciene .
Pe fundal de chitară s-au recitat poeziile “Pe lângă plopii fără soț “, “Lacul”, „Revedere ”, “ La mijloc de codru “, “ Venin și farmec”. Tinere talente, consecrate pe plan muzical precum Antonia Ursu , Alexandra Zaharia, Alexandra Gavrilă, Cristina Lavinia Tonu au încântat publicul iubitor de Eminescu cu “ Sara pe deal “, cu partituri din palmaresul soților basarabeni Teodorovici, “ Cât trăim pe-acest pământ”.
De la București a venit doamna Felicia Popescu care a interpretat la chitară : “Sonet II” versuri Mihai Eminescu, muzica : interpreta însăși , Dor de Eminescu , versuri : Adrian Păunescu, muzica Alexandru Zărnescu ; “Plopii fără soț “, versuri Adrian P[unescu, muzica Emilia Onciu, Diana , versuri Mihai Eminescu , muzica Nicu Șandru.
În ultima parte a manifestării s-au încins câteva hore tradiționale acompaniate de tineri interpreți ai grupului misionar de cateteză. În concluzie, o adevărată terapie pentru minte și inimă prin cultură.
Pentru publicul cititor informăm faptul că grupul misionar de tineri al parohiei Umbrărești I Vale , s-au înființat la praznicul Nașterii Domnului , în 2020 , inițial fiind un nucleu din câteva fete care urmau cursurile de canto la clasa domnului profesor Claudiu Vișan din cadrul Casei de Cultură a municipiului Tecuci .
Pe parcurs grupul s-a lărgit grație activităților liturgice, culturale și filantropice organizate de parohie. În prima fază membrii se întâlneau de două pe lună iar în prezent se întrunește o dată pe săptămână .
Grupul de cateteză are un repertoriumuzical variat . La Paști, la Crăciun, la hram ( 8 noiembrie ), la 15 august este solicitat cu precădere pentru misiune conform nevoilor enoriașilor.
Tinerii vin la biserică din plăcere, colindă, vizitează pe bătrâni, știu să planteze arbori și flori , să ecologizeze albiilor râurilor Bârlad și Siret care traversează comuna, sunt împărțiți pe plan cultural și religios cu parohiile Tudor vladimirescu și Nămoloasa și Vameș , merg în tabere de vară organizate în județ și pelerinaje.
În ultimii 33 de ani așezarea ștefaniană Umbrărești a reușit să înscrie pe harta culturală ajudețului galați și a țării împrăștiind numeroase cărți de vizite la propriu și la figurat.