Eugen MĂRUȚĂ (gds.ro)
Sunt mii de procese numai la nivelul județului Gorj pentru creșterea pensiilor din minerit și din sectorul energetic.
În ultimii 2 ani și jumătate peste 3.000 de mineri și energeticieni au plecat de la Complexul Energetic Oltenia prin pensionare. Cei mai mulți au depus cereri de pensionare în baza legilor 197 și 74, coroborate cu vechea lege a pensiilor. Ieșiri din sistemul energetic s-au produs și de la 1 septembrie 2024, când a intrat în vigoare noua Lege a pensiilor. Mai mult de 70% – 80% dintre decizii au fost considerate nedrepte. Este și motivul pentru care s-a ajuns la instanța de judecată. Mii de mineri și energeticieni au apelat la avocați, la sindicate sau la diferite asociații care oferă consultanță juridică pe acestă temă. Din păcate, nu peste tot instanțele de judecată au aplicat în mod unitar Legea pensiilor.
Probleme la toate capitolele
Nici Casele de pensii nu au interpretat unitar legislația privind pensionarea minerilor și a energeticienilor. Nicu angajatorul nu a oferit tot timpul adeverințele necesare sau le-a oferit incomplete.
„Sunt mii de procese numai în Gorj pentru îndreptarea deciziilor date în baza noii legi a pensiilor. Sunt diferite spețe, însă majoritatea vizează deciziile emise de Casa Județeană de Pensii. Nu a înțeles nimeni de ce nu au aplicat de la început legea, mai ales că existau și acele decizii de la Înalta Curte. Este păcat că oamenii sunt puși pe drumuri și așteaptă cu anii după adeverințe și după procese și nu mai apucă să își recâștige drepturile. Și nu este o figură de stil.
În ultimul an au dispărut peste 16.000 de pensionari. Adică au decedat. Nu au mai apucat să fie prea mult timp pensionari. Poate că asta este și ideea, să ne țină prin procese, că poate se mai duc dintre noi”, a declarat Doru Crăete, fost angajat al Complexului Energetic Oltenia și actual membru al Asociației pensionarilor din minerit și energie Gorj.