A fost publicat, în Monitorul Oficial, Ghidul specific construirii creșelor noi, moderne și prietenoase cu mediul, finanțate de Ministerul Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Apelul de proiecte va fi deschis în 30 iunie – anunță ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.
”Vom construi creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul înconjurător. Este nevoie de creșe noi, în special în orașele mari și zonele limitrofe ale acestora, dar nu numai, pentru că, în prezent, doar 3% dintre cei mici au locuri asigurate la creșele existente. Din acest motiv, Guvernul, prin Ministrul Dezvoltării, finanțează construcția creșelor noi cu fonduri din PNRR”, a menționat Cseke Attila.
În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10⁰. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici, ceea ce reprezintă un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie, a adăugat ministrul dezvoltării.
Ministrul a precizat: Ghidul solicitantului publicat ieri a fost supus dezbaterii publice la începutul lunii mai, iar unitățile administrativ-teritoriale vor putea depune cererile de finanțare online, pe platforma pusă la dispoziție de minister, începând cu 30 iunie și până pe 30 iulie. Ministerul asigură finanțarea în proporție de 100% pentru construcția creșelor, iar autoritățile locale vor asigura doar terenul necesar și branșarea la utilități.
Dintre creșele pentru care autoritățile locale au cerut deja finanțare, și a fost aprobată finanțarea și construcția acestora, ministerul va asigura fondurile necesare, din PNRR, pentru 64 de creșe, urmând ca, din totalul de peste 200 de milioane de euro, disponibili prin PNRR, să fie construite în total 110-120 de creșe noi. La acestea, se vor adăuga alte creșe finanțate din bugetul național.
”În prezent, avem puțin peste 300 de creșe de stat operaționale în România. Din fondurile alocate de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, vom putea vedea un progres semnificativ în ceea ce privește construcția de creșe”, a subliniat Cseke Attila.
După cum este cunoscut, din Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Dezvoltării a demarat și a finalizat apelurile de proiecte pentru Valul renovării, fond prin care vor putea fi reabilitate 4.333 de clădiri. Până în prezent, ministerul a primit 1.437 de cereri de finanțare, în valoare totală de 2,42 de miliarde de euro, și au fost semnate primele 7 contracte de finanțare. Prin Fondul local, ministerul asigură dezvoltarea localităților și o infrastructură prietenoasă cu mediul. Apelul de proiecte este deschis până la 30 iunie, dar primele 6 contracte de finanțare au fost deja încheiate. Astfel, fondul pentru construcția de creșe este al treilea anunțat de Ministerul Dezvoltării și finanțat de Guvern, prin PNRR.